Nelogični potezi
49

Petev i spisak Zmajeva: Zbog Pirića tone sve dublje, obezvrijedio je domaće prvenstvo

N. Kustura
Ivaylo Petev (Foto: T. S./Klix.ba)
Ivaylo Petev (Foto: T. S./Klix.ba)
Selektor reprezentacije BiH Ivaylo Petev danas je objavio spisak igrača za predstojeće prijateljske utakmice, a pogledom na listu nogometaša može se vidjeti da ponovo nije bio dosljedan obećanju da neće biti mjesta za one koji nisu standardni u svojim klubovima.
Prije svega to se odnosi na golmana Kenana Pirića. Ovaj 27-godišnji čuvar mreže je u janurskom prijelaznom roku prešao u slabašni turski Goztepe, ali još uvijek nije upisao minutažu. Četiri puta je bio van sastava, dok je preostalih pet utakmica presjedio na klupi za rezervne igrače.

Petev na raspolaganju ima tri golmana koji brane u dobroj formi i standardni su u svojim klubovima (Ibrahim Šehić, Nikola Vasilj i Vladan Kovačević) pa je bilo za očekivati da će Pirić za ove prijateljske utakmice biti napokon prekrižen.

Ipak, iz neobjašnjivog razloga Petev je potpuno nelogično povećao broj golmana na čak četvoricu vjerovatno kako se ne bi nikome zamjerio budući da se od ranije u javnosti postavljalo pitanje legitimnosti pozivanja Pirića među najbolje bh. nogometaše.

Iznenađujući je i poziv Dennisu Hadžikaduniću budući da ovaj defanzivac već odavno ne igra ozbiljne utakmice. Posljednji takmičarski susret odigrao je prije četiri mjeseca. Nakon toga je tri puta presjedio na klupi za rezervne igrače pa je uslijedila zimska pauza. Međutim, ni u prvom kolu nastavka ruskog prvenstva (7. mart) nije bio u sastavu Rostova, da bi se danas vratio u Malme na posudbu. Njegovo višemjesečno neigranje očito nije bio dovoljan razloga da ispadne sa spiska reprezentativaca.

Petevu ne smetaju ni manje minutaže igrača koji (ne)nastupaju za Dinamo - Amera Gojaka i Luke Menala. Gojak je na početku ove godine bio u drugom planu Dinamovog trenera, a onda se vratio utakmicama protiv Seville u Evropskoj ligi. Odigrao je i dvije utakmice u HNL-u, a u posljednjem kolu protiv Šibenika je ponovo bio na klupi. Za razliku od njega, Menalo nije ozbiljnu utakmicu za Dinamo odigrao već četiri mjeseca. U ovoj godini šest puta nije ulazio u igru, a u dva preostala nastupa skupio je tek ukupno 49 minuta.

Određene probleme imao je i Gojko Cimirot u Standardu. U posljednjih devet utakmica u belgijskom prvenstvu tri puta je bio van sastava, dva puta je presjedio na klupi, jednom je igrao sedam minuta, da bi tek na posljednje tri utakmice se ponovo vratio u sastav i postao standardan.

Za razliku od navedenih igrača, ostatak pozvanih Zmajeva igra u dobroj formi ili su barem standardni, a prijateljske utakmice protiv Gruzije i Luksemburga će odlično poslužiti selektoru Petevu da vidi na koga (ne)može računati u predstojećim susretima Lige nacija koje su na programu u junu.

Inače, Petev je današnjim spiskom još jednom izrazio nepoštovanje prema domaćem prvenstvu. Dok je takav stav donekle opravdan kada su u pitanju zvanične takmičarske utakmice Zmajeva s obzirom na kvalitet igrača iz Premijer lige BiH, stiče se dojam da je ipak morao popuniti spisak za prijateljske mečeve s igračima iz domaćeg prvenstva. Time bi dodatno promovisao i povećao vrijednost Premijer lige BiH, a možda i dobio potencijalnog reprezentativca na duže staze. Uostalom, za to prijateljske utakmice i služe.