Nakon velikog trijumfa
0

VIDEO / Pet detalja koji su obilježili pobjedu Sarajeva nad Levskim

Piše: Edin Isanović
Sarajevo je u četvrtak navečer ,u uzvratnoj utakmici 2. pretkola Evropske lige, pobijedilo bugarski Levski rezultatom 3:1 i plasiralo se u narednu rundu ovog takmičenje. Mnogi novinari i nogometni treneri naglasili su kako je ovo bila najbolja igra jednog bh. nogometnog tima u Evropi u posljednjih nekoliko godina. Naravno, u sudaru sa kvalitetnim suparnikom kakav Levski sigurno jeste.

Tim sa Koševa u svim segmentima igre nadigrao je tim iz Sofije, a u nastavku teksta donosimo pet detalja koji su obilježili meč na najvećem bh. stadionu.

Odlična priprema stručnog štaba za utakmicu

Stručni štab na čelu sa Draganom Jovićem povukao je najbolje poteze. Već u prvom dvoboju očitovalo se da su na dobrom putu. Skaut Sarajeva uočio je sve slabe tačke Levskog koje su u dvomeču maksimalno iskorištene. Nogometaši Bordo tima su se puno kretali i lako držali pod kontrolom igrače suparničkog tima. Posebno treba pohvaliti fizičku spremu igrača bh. predstavnika. I u sudijskoj nadoknadi bili na nivou, što je rijetkost za timove Premijer lige. Uistinu, stručni štab je obavio veliki posao.

Said Husejinović donio prevagu

Najbolji igrač uzvratne utakmice, bez dvojbe, bio je Said Husejinović. Znalac oko kojeg se vrtila cijela priča Bordo tima. Odlikuje ga nevjerovatna brzina i prodornost. Čvrst i pouzdan, bio je velika enigma za odbranu i vezni red Levskog. Treći pogodak, kada je rutinski predriblao nekoliko igrača, je trenutak koji će vjerovatno promijeniti Saidovu karijeru. Za njegove usluge već se zanimaju brojni evropski klubovi. Jedan je od najzaslužnijih za pobjedu tima sa Koševa. On je preuzeo sve ovlasti i nametnuo se kao vođa. Definitivno je osvojio publiku.

Mentalna snaga ekipe

Važno je bilo psihološki pripremiti ekipu za uzvratnu utakmicu, posebno da u ključnom danu forma, a i bioritam, budu optimalni. Ekipa je odgovorila na ofanzivu Levskog, koji je krenuo agresivno od prve minute. Protok lopte bio je brz, izabranici Dragana Jovića kvalitetno su igrali i bez lopte, nudeći se kontinuirano u praznom prostoru. Na poluvremenu je rezultat bio 2:1, što je odgovaralo Levskom.

U nastavku su igrači Sarajeva odigrali požrtvovano, kompaktno i koncentrisano. Nametnuli su kombinatoriku koja je lomila homogenost protivnika. Ekipa je pokazala mentalnu snagu i na kraju je nagrađena velikom pobjedom.

Odlična atmosfera u svlačionici

Svi igrači koji su u četvrtak navečer nosili dres Sarajeva pokazali su zajedništvo. Igrali su srčano, bez kalkulacija, igrali su do krajnjih granica svojih mogućnosti.

Ekipa je u odnosu na meč sa Hiberniansom poboljšala organizaciju igre, protok lopte, agresivnost... Bili su na visokom nivou. U pojedinim trenucima Jovićevi izabranici pokazivali su zavidno nogometno znanje i moć. Djelovali su i ozbiljno i oprezno. U razgovoru sa igračima Sarajeva shvatili smo da je u svlačionici odlična atmosfera koja se oslikala i na terenu koševskog stadiona.

Podrška navijača

Navijači su važan faktor nogometnih predstava. Bez punih tribina, nema ni pravog nogometa, a bez prave podrške nema ni prave igre. Na Koševu je atmosfera uvijek posebna. Himna "Mi smo divovi“ i ostale navijačke pjesme dira u srce i potiče nogometaše na najveći napor. Bordo navijački korpus ponovo je bio brojan i glasan. Bio je odan svojoj vrsti i kada nije išlo baš najbolje, bio je strastven... Huk sa sjevera i istoka koševskog stadiona zvučao je zastrašujuće i nosio Sarajevo do 3. pretkola Evropske lige.