Oštar start
0

Pancire i šljemove, pa sa djecom na stadion!?

Piše: Bakir Tiro
Bakir Tiro
Bakir Tiro
Kada u osam kola državnog šampionata dvije utakmice budu prekinute (Travnik - Borac, Borac - Željezničar), to znači da u vašem fudbalu vlada bezvlašće. Kakva država, takav i fudbal. Nažalost, ništa čudno!

Novo nasilje na Gradskom stadionu u Banjoj Luci nova je i opomena. Treba li da mladi ljudi nastave gubiti živote na i oko stadiona da bi se nešto uradilo, promijenilo, usvojio Zakon na nivou države ili izmijenio Pravilnik Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH?!

Kako me slagao Milorad Dodik

Zašto je i kako prekinut derbi meč osmog kola između Borca i Željezničara? Zato što je neko (ovaj put grupa navijača Borca) sebi dao za pravo da se ponaša nasilnički. Da postoji jedinstveni i rigorozni Zakon na nivou Bosne i Hercegovine, koji će izgrednike, ma gdje bili, strpati u zatvor na dvije, tri ili pet godina, vidjeli bi da li bi i pokušali provodili "zakon sile“. Ne bi! O ovome nema nikakve rasprave. Živi bili, pa vidjeli, ukoliko u ovoj zemlji jednog dana bude više pravne države.

Subotnja dešavanja u Banjoj Luci prisjetila su me na jedno od mojih službenih putovanja u Banja Luku. Prije dvije i po godine u Vladi Republike Srpske pravio sam intervju sa tadašnjim premijerom Miloradom Dodikom. Nakon oficijelnog razgovora, bukvalno, molio sam ga da poduzme nešto po pitanju suzbijanja nasilja i huliganizma na stadionima. Obećao mi je da će to učiniti. Govorio mi je da je to interes i RS. Dobro se sjećam da mi je rekao "zvat ću još danas svoje ljude u Vijeću ministara da pokrenu to pitanje“. Ne moram biti genije da bih shvatio da me slagao. Lažu nas godinama, pa nikome ništa. A, djeca? Djeca nam ginu na i oko stadiona. Koje li ironije, Dodika sam molio da nešto poduzme, jer su samo dan ranije u Banjoj Luci, opet "navijači“ Borca, utrčali na teren i napravili belaj u meču njihovog kluba i Slavije. Znate šta mi je Dodik tada rekao? Citiram: "Ma, kada je to bilo“? Odgovorio sam juče. Pokušao se "našaliti“, pa mi je kazao:

"Dobro je da su igrali Borac i Slavija. Da se to desilo u utakmici sa Željom ili Sarajevom ti iz Sarajeva rekao bi eno Dodik ih natjer'o da naprave s…“. Nasmijao sam se ironično. Shvatio je da nisam od onih koji nasjesti na provokaciju. Nadao sam se da ako se ne „zakačimo“ ispunit će obećanje koje mi je dva, tri minuta ranije dao. Baš sam bio naivan! Baš sam bio glup!

Pravda i istina nasuprot mraka

I od tada incidenti na i oko stadiona u BiH nastavili su se dešavati. Najgori u oktobru 2009. godine. Pokoj mu duši tada je u Širokom Brijegu poginuo Vedran Puljić. Dijete je upucano. Osumnjičeni ubica Oliver Knezović, uhapšen, pa pušten iz zatvora u gradu na Lištici. Ko fol pobjegao je. Knezović i danas živi u Hrvatskoj. Nije izveden pred lice pravde. Onima kojima je "pobjegao“ iz zatvora danas se sudi. E, to vam je bezakonje i bezvlašće! Fuj!

Da se spomenuti zločin desio u nekoj normalnoj evropskoj državi ubica bi odavno bio tamo gdje i treba biti, na višedecenijskoj robiji. Nešto blaže bi prošli oni koji su ga pustili iz pritvora. Nadati se da će pravda i istina za Vedrana ugledati svjetlost dana i u ovom našem mraku.

Bolest

Amnestiran ne smije biti niko. Ogromnu krivicu za nasilje na stadionima snose i klubovi, ali i u Nogometnom / Fudbalskom savezu BiH. Pamtite li kada je Disciplinska komisija N/FS BiH izrekla primjerenu kaznu za neki od incidenata? Sve se svodi na sankcije od nekoliko hiljada maraka. Odluke pravdaju propustima u Pravilniku Saveza. Pa, promijenite pravilnik!

No, nije ni u Pravilniku "štos“. "Fazon“ je što su članovi komisije pod direktnim utjecajem klubova i nacionalnih politika. Kako će sada član DK N/FS BiH iz RS glasati, recimo, da Borac zbog prekida meča sa Željom bude kažnjen sa 50.000 KM i zabranom prisustva publike na stadionu do kraja polusezone. Da, svako normalan reći će vam zašto ne bi, ali oni koji sjede u komisijama Saveza ne razmišljaju kao mi. Klasičnoj tragikomediji itekako doprinose i klupski čelnici. Umjesto da se poklope po ušima, izvine gostima za incident, traže hitnu istragu policije, poslije svega viđenog u subotu naveče u Banjoj Luci iz FK Borac optužuju svoje rivale što nisu htjeli nastaviti utakmicu. Idu tako daleko da fudbalere i stručni štab Željezničara nazivaju "kukavicama“. Bolesno!

Dakle, dok državom vladaju lažovi, u savezovim komisijama sjede njihovi podanici, u klubovima rade neradnici i barabe, svojoj djeci i sebi obucite pancire, stavite šljemove na glave i idite na utakmice Premijer lige BiH!

Hoćete li?