Brazilac osuđen
38

Ovako izgleda zatvor u kojem će Robinho provesti godine života, zovu ga "pakao na zemlji"

N. M.
Foto: Human Rights Watch
Foto: Human Rights Watch
Legendarni brazilski nogometaš Robinho (40) prije dva dana je uhapšen nakon što je sud u Brazilu odlučio da ga osudi na 9 godina zatvora, što je kazna koja mu je prethodno izrečena u Italiji.
Osuđen je Robinho prije više od dvije godine zbog grupnog silovanja Albanke koje se 2017. godine dogodilo u Milanu. No, nije išao u zatvor u Italiji jer je pobjegao u Brazil, a zakon ove zemlje nije dozvoljavao ekstradiciju, odnosno izručenje svojih građana.

No, sada je sud u Brazilu odlučio da prizna presudu iz Italije te Robinho u svojoj domovini mora odslužiti kaznu.

Marca ja danas objavila da će Robinho kaznu zatvora služiti u jednom od najzloglasnijih zatvora u Brazilu, koji se nalazi u Pernambucu.

Foto: Human Rights Watch
Foto: Human Rights Watch

Zatvor u Pernambucu je poznat kao najprenatrpaniji u državi, a brazilska javnost ga naziva "paklom na zemlji" što dovoljno govori o uslovima koji u njemu vladaju.

Objekti dizajnirani za 10.500 zatvorenika nerijetko sadržavaju i oko 32.000 ljudi, a prema studiji Human Rights Watcha iz 2015. godine. 59 posto pritvorenika čeka suđenje i borave zajedno s već osuđenim zatvorenicima, što je kršenje brazilskog zakona.

Ovaj zatvor je poznat po teškim prijestupnicima, brojnim narkobosovima, silovateljima, ali i po jako lošim uslovima jer njegove kupaonice imaju rupe na podu, užasne sanitarne uslove, a brazilski mediji navode i brojne slučajeve seksualnog nasilja unutar zidina.

Zatvor je poznat i po velikom incidentu iz 2016. godine, kada su zatvorenici eksplozivom srušili zid, a tada ih je preko 100 pobjeglo na slobodu.

Pred Robinhom su definitivno teške godine života. On je nogometnu karijeru završio 2020. godine u dresu Santosa, a ranije je igrao za Basaksehir, Sivasspor, Atletico Mineiro, Guanzhou Evergrande, Milan, Manchester City i Real Madrid.

Najdublji trag je Robinho ostavio u Milanu i Real Madridu. Za Rossonere je odigrao 144 utakmice, postigao 32 gola i upisao 30 asistencije, dok je udresu Kraljevskog kluba na 137 utakmica postigao 35 golova i upisao 27 asistencija.