Prijatelji za života
158

Ova dvojica dječaka danas su lideri Premiershipa i Bundeslige: Znate li o kome se radi?

D. P.
Arteta i Alonso kao dječaci u San Sebastianu (Foto: Twitter)
Arteta i Alonso kao dječaci u San Sebastianu (Foto: Twitter)
Nakon što je prošla uvodna faza sezone u najjačim ligama svijeta, nekoliko je iznenađenja u "ligama petice", a izdvaja se svakako priča Bayera iz Leverkusena koji je najprijatnija senzacija u Evropi trenutno.

U brojnim ligama iznenađujući klubovi su na čelu tabele. Svakako najprijatnije iznenađenje sezone je Bayer Leverkusen koji se u Njemačkoj sjajno bori s nedodirljivim Bayernom i trenutno je na čelu tabele.

Apotekari imaju 11 pobjeda i samo jedan remi nakon 12 utakmica u sezoni Bundeslige. Njihove fantastične igre prvenstveno su rezultat sjajnog vođenja s klupe koje čini legendarni španski nogometaš Xabi Alonso.

Alonso na startu trenerske karijer pokazuje da bi mogao biti jednako uspješan kao i tokom igračke karijere.

Istovremeno, njegov veliki prijatelj iz djetinjstva Mikel Arteta predvodi Arsenal i prvi je na tabeli Premier lige. To je navelo brojne svjetske medije da podsjete na priču dvojice prijatelja iz djetinjstva.

Prethodnih dana ponovo je viralna postala fotografija Mikela Artete i Xabija Alonsa iz dječačkih dana. Dvojac se družio tokom skoro cijelog života, a danas predstavljaju pravo osvježenje na trenerskoj sceni u najkvalitetnijim ligama Evrope.

Arteta i Alonso zajedno su počeli igrati nogomet u jednom omladinskom klubu u španskoj regiji San Sebastian. Družili su se kao dječaci, a onda ih je put odveo u britansku luku Liverpool.

Tu je Arteta igrao za Everton, a Alonso za Liverpool. Iako su igrali za gradske rivale, Arteta i Alonso su se družili tokom života na sjeverozapadu Engleske.

Danas, Arteta i Alonso predstavljaju možda i najveće nade trenerskog posla u nogometnoj Evropi. Da li će do kraja sezone uspjeti da iznenade favorite u svojim ligama, poput Manchester Cityja i Bayerna, ostaje da se vidi.