Nogomet
0

Osmina finala Lige prvaka: Zenit dočekuje Dortmund, Manchester United gostuje Olympiakosu

Piše: D. B.
Večeras se igraju dvije utakmice osmine finala Lige prvaka, Zenit dočekuje Borussiju Dortmund, dok je Manchester United gost Olympiakosu.
Nogometaši Zenita
Nogometaši Zenita

Zenit - Borussia Dortmund

Dortmund je u osmini finala Lige prvaka prošle sezone eliminisao Shakhtar iz Donetska, a sada se nada da će izbaciti ekipu Zenita i naći se u četvrtfinalu. Ruska ekipa se kvalifikovala u nokaut fazu drugi put u svojoj historiji i motivisana je da što duže ostane u Ligi prvaka.

Trener Luciano Spalletti će imati sve igrače na raspolaganju osim Dannyja i Cristiana Ansaldija, a debitovati bi mogao Salomon Rendon, igrač koji je u januaru stigao iz Rubina.

Nogometaši Borussije Dortmund (Foto: AFP)
Nogometaši Borussije Dortmund (Foto: AFP)

Šef stručnog štaba Dortmunda, Jurgen Klopp, ne može računati na Svena Bendera, Nevena Subotića i Jakuba Blaszxzykowskog, dok su upitni nastupi Matsa Hummelsa i Gundogana. Dobra vijest je oporavak Marca Reusa.

Utakmica se igra od 18 sati.

Olympiakos - Manchester United

U prethodna četiri pokušaja Olympiakos nije uspio pobijediti Manchester United, a boljoj sreći se nada u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka, koju igra na svom terenu. Motiv više je i podatak da United nikad nije izgubio od grčkih ekipa. Treba napomenuti da Olympiakos od 1999. godine nije igrao u četvrtfinalu Lige prvaka. S druge strane, Manchester United je prošle sezone eliminisan u osmini finala od ekipe Reala iz Madrida, a posljednji put su Crveni vragovi igrali u četvrtfinalu u sezoni 2010/2011., kada su stigli i do finala.

Nogometaši Olympiakosa
Nogometaši Olympiakosa

Manchester United gostuje u Grčkoj u dobrom raspoloženju nakon pobjede u Premierligi nad Crystal Palaceom rezultatom 2:0. Napadač Wayne Rooney je prošle sedmice potpisao novi ugovor sa Unitedom, što je svakako doprinijelo dobroj atmosferi.

Menadžer Uniteda David Moyes u ovoj utakmici neće moći računati na Dannyja Welbecka, a upitni su Phil Jones, Rafael da Silva i Jonny Evans. Januarsko pojačanje, Juan Mata, nema pravo nastupa, jer je u nokaut fazi nastupao za Chelsea. Pozitivno je to što je Darren Fletcher dodan u ekipu za Ligu prvaka.

Nogometaši Manchester Uniteda (Foto: AFP)
Nogometaši Manchester Uniteda (Foto: AFP)

Kada je riječ o Olympiakosu, pravo nastupa nema Marko Šćepović, a povrijeđeni su Javier Saviola i Nelson Valdez,

Utakmica se igra u 20:45 sati.