Niko Kovač
0

Oproštaj u suzama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši kapiten hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač (38) oprostio se od nogometa u prijateljskoj utakmici između Red Bull Salzburga i njemačkog velikana Bayerna.

Niko Kovač je na terenu proveo prvih 15 minuta utakmice i potom napustio teren uz ovacije 32.000 navijača, što je novi rekord stadiona. Ovacije navijača potrajale su skoro pet minuta, a vjerojatno bi se još odužile da sudac nije požurivao nastavak utakmice. Kovač se pozdravio sa svim igračima i trenerima, otrčao je počasni krug. Bilo je i suza na njegovom licu, ali stadion je napustio sa osmjehom na licu.

Kovač je tokom dugačke i uspješne karijere igrao za oba kluba. Bayernov dres je nosio od 2001. do 2003. godine osvojivši njemačko prvenstvo i Kup, te Interkontinentalni kup, dok je za Red Bull igrao tri sezone sakupivši 78 nastupa i osvojivši dva naslova prvaka Austrije. Tokom karijere je igrao i za HSV, Bayer Leverkusen, Herthu i Herthu Zehlendorf, a ukupno je u Bundesligi odigrao 241 utakmicu. Za hrvatsku reprezentaciju je odigrao 83 utakmice i pritom postigao 15 pogodaka. Čak 43 puta je predvodio "Vatrene" kao kapetan, a po broju utakmica s kapetanskom trakom ispred njega je jedino Zvonimir Boban (48).

Niko Kovač će nakon oproštaja od igračke karijere ostati u Salzburgu i to kao trener Red Bull Juniorsa, druge ekipe Red Bulla.