Nogomet
18

Općina Centar i NSBiH predstavili projekat modernizacije stadiona "Asim Ferhatović Hase"

Klix.ba
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić, zajedno sa sekretarom Općine Jasnom Bebom, savjetnikom općinskog načelnika Mustafom Resićem, pomoćnicom općinskog načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Almom Sadović i saradnicima, ugostio je predstavnike Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, i to predsjednika Elvedina Begića i generalnog sekretara Jasmina Bakovića. Sastanku je prisustvovao i legendarni nogometni igrač i trener Ivica Osim.

Ovom prilikom je predstavljen veliki investicijski projekat rekonstrukcije i modernizacije Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase".

Ovom sastanku su, u ime Centra za sport i rekreaciju koji ima pravo upravljanja nad stadionom, prisustvovali direktorica Jasmina Polić, predsjednik Upravnog odbora Emir Ibragić i saradnik Muhamed Alaim.

Predsjedavajući Ajnadžić je kazao da je projekat modernizacije i rekonstrukcije stadiona "Asim Ferhatović Hase" prvi na ljestvici prioritetnih projekata koje središnja sarajevska Općina planira realizirati u budućem periodu.

"Treba svi zajedno da se okupimo oko realizacije ovog velikog projekta koji nije samo od esencijalnog značaja za Općinu Centar nego i za ovaj grad, državu Bosnu i Hercegovinu, ali i Nogometni savez BiH. Moja namjera u narednom periodu je oformiti lobistički tim koji će selektovati sve one koji su zainteresirani razgovarati o stadionu, te zajednički radni tim koji će aktivno raditi kako bi se ideja rekonstrukcije i modernizacije stadiona provela u djelo. Taj radni tim treba da čini rukovodstvo sa načelnikom Općine Centar, predstavnik Centra za sport i rekreaciju, predsjednik Nogometnog saveza, generalni sekretar, nogometna legenda Ivica Osim kao i drugi istaknuti sportisti i predstavnici sportskih medija.

Projekat modernizacije Olimpijskog stadiona 'Asim Ferhatović Hase' je prioritetni projekat, a modeli za njegovu realizaciju su koncesija ili javno-privatno partnerstvo. Do sada su interes pokazali investitori iz Mađarske, Kuvajta, konzorcij iz Njemačke, te investitori i dioničari okupljeni oko sportskog giganta Bayern Munchena. Potrebno je da pronađemo rješenje koje će zadovoljiti sve zainteresirane strane, a to moramo učiniti zajedno", naglasio je Ajnadžić.

Begić je naglasio kako ga posebno raduje saznanje da postoji veliki interes lokalne zajednice da ponudi ovom gradu moderni stadion kakav mu nedostaje.

"Nogometni savez BiH je jedan od korisnika stadiona i svakako će nam biti izuzetno drago da se pokrenu aktivnosti na modernizaciji stadiona, a da i mi participiramo u narednom periodu. Svi želimo da se napravi jedan takav korak. Mi moramo znati šta vi želite, na koji način planirate realizaciju i šta očekujete od Nogometnog saveza. Želimo biti dio ovog projekta i možete računati na našu podršku i pomoć", dodao je Begić.

Savjetnik Resić je istakao da je nogomet posebna stranica privrede, te da lokalna zajednica mora snažno krenuti sa njenim razvojem, ne improvizacijom nego pozitivnim iskustvima drugih koji su od stadiona sa pratećim sadržajima napravili biznis.

Pomoćnica Sadović prisutnima je prezentirala predidejno rješenje koje je izradila renomirana projektantska kuća "Art".

"Pri izradi ovog rješenja vodilo se računa da zahtjevi FIFA-e i UEFA-e budu u potpunosti zadovoljeni. U okviru Regulacionog plana Zetra nalazi se lokalitet stadiona koji je obilježen kao poseban prostor za koji postoji obaveza izrade arhitektonsko-urbanističkog projekta na nivou urbanističkog projekta. To prije svega znači da nije potrebno provoditi proceduru usvajanja urbanističkog projekta za koje je nadležno Općinsko vijeće nego je potrebno obezbijediti takav projekat koji će sadržavati ne samo arhitekturu i vanjsko uređenje nego i sve faze komunalne infrastrukture na nivou urbanističkog projekta. Osim modernizacije stadiona i ispunjavanja uslova FIFA-e i UEFA-e trebali bismo obezbijediti projekat kojim se rješavaju: parkiranje, zaštita sportista, prateći sadržaji, hotelske i ugostiteljske usluge, trgovine i slično kako bismo investitorima ponudili viziju onoga što zapravo želimo“, kazala je Sadović.

Direktorica Polić izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je Općina Centar na sami vrh prioriteta stavila ovaj projekat.

"Prije nekoliko dana smo pokrenuli inicijativu prema Federalnom ministarstvu za urbanizam, Općini Centar, Zavodu za planiranje za izradu idejnog rješenja koje će ujedno biti na nivou urbanističkog projekta. Gabaritnost stadiona je utvrđena, a prateće sadržaje u sklopu stadiona treba da utvrdimo zajedno. Privredni savjet Općine Centar će početkom naredne godine organizirati 'Investicijsku konferenciju', a mi bismo već do tada trebali imati idejno rješenje koje ćemo prezentirati domaćim i međunarodnim investitorima“, pojasnila je Polić.

Na kraju sastanka predsjedavajući Ajnadžić je kazao kako ga posebno ohrabruje saznanje da Nogometni savez u potpunosti podržava realizaciju ovog projekta. Zaključeno je da prisutni na ovom sastanku oforme koordinacijski tim i tim za konsultacije u procesu izmjena Regulacionog plana, te da se u narednom periodu formira lobistički tim koji će raditi na pronalasku kredibilnih investitora.

Također je zaključeno da se na naredni sastanak pozovu i predstavnici Atletskog saveza BiH, uprave FK Sarajevo, Zavoda za planiranje, ministri prostornog uređenja FBiH i KS, arhitekta koji je projektovao stadion u sadašnjem rješenju, projektantska kuća koja se bavi kreacijom budućeg rješenja, te predstavnici medija.