Nogomet
0

Olimpijski plamen započinje put od Atine do Londona

FENA
Treći put od nastanka Olimpijskih igara danas će olimpijski plamen u Atini biti predat predstavnicima Londona.

Time će započeti njegovo putovanje ka Velikoj Britaniji i ceremoniji otvorenja OI u Londonu.

Tokom jednosatne ceremonije na "Panatanaiki" stadionu u Atini, olimpijski plamen bit će uručen princezi Anne koja predvodi britansku delegaciju koju čine predsjedavajući Odbora za organizaciju olimpijskih i paraolimpijskih igara u Londonu lord Sebastian Coe, gradonačelnik Londona Boris Johnson i britanski ministar sporta i olimpijade Hugh Robertson.

Nakon ceremonije, olimpijski plamen bit će izložen na prijemu u Britanskoj ambasadi u Atini povodom ovog događaja. Baklja će tokom noći ostati u prostorijama rezidencije britanskog ambasadora u Atini. U petak, 18. maja, baklja će stići u Kraljevsku pomorsku zračnu bazu Culdrose u Cornwallu, odakle će nastaviti put tokom kojeg će je 8.000 osoba, u periodu od 70 dana, pronijeti kroz 1021 selo, mjesto i grad u Velikoj Britaniji, saopćeno je iz Britanske ambasade u BiH.

"Ovo je historijska ceremonija predaje baklje jer treći put olimpijski plamen, simbol OI, dolazi u London. Početak igara je sada veoma blizu i mi smo spremni da poželimo dobrodošlicu gostima iz cijelog svijeta. Veliko nam je zadovoljstvo što će baklju na njenom putu kroz Veliku Britaniju vidjeti stotine hiljada ljudi", kazao je ministar za olimpijadu i paraolimpijadu pri Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije Jeremy Brown.

Na "Panatanaiki" stadionu održane su prve savremene Olimpijske igre 1896. godine.