Aktivnosti NS/FS BiH
0

Održan Festival "Reci DA ženskom nogometu/fudbalu“

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Prvi festival ženskog nogometa/fudbala održao se u subotu na pomoćnim terenima stadiona "Asim Ferhatović Hase“, na kojim se više od 300 djevojčica iz cijele BiH nadmetalo u različitim fudbalskim vještinama.

Otvarajući ovu manifestaciju generalni sekretar Jasmin Baković se slikovito izrazio:

"Sa zadovoljstvom pozdravljam sve učesnike i želim da se dobro zabavite. Prizor koji vidim me podsjeća na livadu sa najmirisnijim i najljepšim cvijećem, ali je ovo ujedno i potvrda da fudbal u BiH igraju i djevojke a ne samo muškarci.“

Ističući da se festival organizuje pod pokroviteljstvom FIFA/UEFA, Baković je pozvao sve učesnice da se glasno opredijele za DA ili NE fudbalu. Dileme nije bilo, ženski fudbal u BiH dobio je uz gromoglasno DA, podršku koja za cilj ima da ova manifestacija postane ne samo tradicionalna, već da se i što veći broj ženske populacije uključi u najpopularniju sportsku igru na svijetu.

Selektor ženske U-17 reprezntacije Ilija Lucić je ocijenio: "Ova manifestacija je dobar pokazatelj da smo na pravom putu i da vidimo da li smo gdje griješili pri izboru igračica. Mene najviše interesira grupa U-17, kao i talent grupa koja takođe dolazi kod mene. Moram reći da nam je veliki posao napravila i 'Open Fun Football Schools' iz koje je došlo dosta talentiranih igračica. Činjenica je da imamo talentirane djece, ali je problem kontinuitet tokom cijele sezone, a ne samo dan-dva okupljanje“.

"Svi klubovi koje smo pozvali su došli“, rekla je koordinator za ženski nogomet/fudbal u NS/FS BiH prof. Nermina Hadžibajrić, te dodala: "Zadovoljni smo kako je manifestacija protekla, a posebno bih naglasila saradnju sa trenerima klubova koji su nam pomogli u realizaciji festivala.“

Jedna od učesnica bila je Katarina Vukolić, članica FK Banja Luka ali i U-17 reprezentacije BiH koja je sa neskrivenim oduševljenjem pričala kako je ovo jedinstvena prilika za druženje i takmičenje, te da je fudbal najbolji sport na svijetu i nije samo za muškarce nego je i za žene.

"Sviđa mi se što nismo svi iz istih klubova. Sviđa mi se što smo podijeljeni i po godinama, pa ne igraju mlađi sa starijima i, sve mi se sviđa. Ovo je jedno lijepo iskustvo za mene“.

Katarina je sa drugaricama iz grupe pobijedila na turniru U-17 i opraštajući se poručila: "Svi bi trebali da probaju da se bave fudbalom, svima ću pričati kako je lijepo bilo.“

Pobjednice turnira U-19 bile su fudbalerke Mladosti iz Nević Polja koje su na penale savladale vršnjakinje iz SFK 2000 Sarajevo.

Na kraju takmičarskog programa zahvalnice i nagrade svim učesnicima su uručili selektori U-19 i U-17 reprezentacija Momčilo Stanić i Ilija Lucić, čime je završen I festival ženskog nogometa/fudbala.

Tehnički odjel NS/FS BiH zaslužuje sve pohvale za organizaciju ovu manifestacije koja je omogućila velikom broju djevojčica različitog uzrasta učešće u fudbalskim aktivnostima. Na ovaj način NS/FS BiH je dao veliki doprinos i u popularizaciji ženskog sporta u BiH uopšte.