Nogomet
7

Odlazi još jedna zvijezda Dortmunda: Gundogan prvo Guardiolino pojačanje u Cityju

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Veznjak Borussije Dortmund Ilkay Gundogan (25) prvo je pojačanje Manchester Cityja u eri novog trenera Pepa Guardiole, piše BBC Sport.

Gundogan trenutno ima povredu koljena zbog koje neće nastupiti na Evropskom prvenstvu za Njemačku, ali to neće stvarati problem u transferu, tvrdi BBC.

Prema navodima ove ugledne medijske kuće, Manchester City će za Gundogana platiti 20 miliona funti, a realizacija transfera se očekuje vrlo brzo.

Ukoliko se tvrdnja BBC Sporta pokaže tačnom, Gundogan će biti prva akvizicija Pepa Guardiole koji će od naredne sezone biti trener Manchester Cityja. Posebno je interesantno što su se popularni Građani odlučili na ovakav potez pošto će Gundogan zbog povrede propustiti i početak sezone u Premiershipu.

Ovaj njemački fudbaler je zbog povrede leđa propustio i Mundijal 2014. godine kao i veći dio sezone 2013/14.

U Dortmund je stigao na ljeto 2011. godine, a prethodno je nastupao za Nurnberg. U dresu Dortmunda, Gundogan je igrao finale Lige prvaka 2013. godine u kojem je postigao gol u porazu Milionera od Bayern Minhena (2:1). Njegov ugovor s Dortmundom ističe na ljeto 2017. godine.

Ovo je još jedna velika zvijezda koja napušta Borussiju Dortmund u posljednjih pet godina, računajući i igrače koji se se vraćali u klub. Robert Lewandowski, Mario Gotze, Mats Hummels (svi u Bayernu), Nuri Sahin (Real Madrid, pa Liverpool i onda povratak u Dortmund), Shinji Kagawa (Manchester Untied, pa povratak u Dortmund) i sada Ilkay Gundogan, imena su koja je "napravio" Dortmund.