Nogomet
0

Od septembra FK Sarajevo sa Sportskim direktorom i Stručnim kolegijem

Klix.ba
U cilju postizanja potrebne efikasnosti u provođenju i realizaciji programa rada Fudbalskog kluba Sarajevo, a posebno sportskog dijela, kao i odluka nadležnih organa, Upravni odbor ovog kluba je odlučio u skladu sa Statutom Udruženja FK Sarajevo, određene kompetencije i nadležnosti prenijeti na Stručni kolegij kao operativno izvršni organ Upravnog odbora.

"Poštujući Odluku Skupštine FK Sarajevo od 27.02.2013. godine, Upravni odbor FK Sarajevo je u zadatom roku formirao Stručni kolegij FK Sarajevo kojeg čine stalni članovi, a u skladu sa Statutom. Međutim, ubrzo nakon toga došlo je do ostavke šefa stručnog štaba Jovića, a nakon toga i do zdravstvenih problema novog šefa struke Musemića, tako da rad Stručnog kolegija nije realizovan u punom kapacitetu", - pojašnjava predsjednik Upravnog odbora FK Sarajevo Alen Hujić.

"Međutim, u proteklih nekoliko mjeseci smo dosta razgovarali na temu sportskog segmenta Kluba, te smo definisali određene kriterije za nestalne članove Stručnog kolegija FK Sarajevo. U međuvremenu je raspisan i konkurs za izbor sportskog direktora FK Sarajevo, tako da se nadamo da ćemo već od početka septembra, sa stručne strane, ući mnogo jači u nastavak sezone", dodao je predsjednik FK Sarajevo.

Konkurs za izbor sportskog direktora FK Sarajevo raspisan je 31.07.2013. godine (http://www.fcsarajevo.ba/vijesti/javni-konkurs-za-izbor-sportskog-direktora-fudbalskog-kluba-sarajevo/1108), a svoje zvanične prijave i kandidaturu dostavilo je ukupno 5 kandidata: Šener Bajramović (BiH), Adnan Čorbo (BiH), Martin Poustka (R.Češka), Abdulah Ibraković (BiH) i Celec Igor (Slovenija).

"Komisija za izbor sportskog direktora FK Sarajevo imenovana je od strane Upravnog odbora FK Sarajevo na sjednici održanoj dana 29.07.2013. godine. Analizirali smo pristigle prijave i dostavljene planove za razvoj sporskog segmenta FK Sarajevo, te smo Upravnom odboru FK Sarajevo dostavili svoj izvještaj i prijedlog. Treba istaći da smo radili potpuno neovisno i da smo se vodili isključivo propisanim aktima FK Sarajevo i pristiglom dokumentacijom od strane kandidata", rekao je Nedžad Čagalj, predsjednika komisije i podpredsjednika Upravnog obora FK Sarajevo.

Stalne članove Stručnog kolegija, po funkciji u FK Sarajevo, čine generalni direktor, sportski direktor, generalni sekretar (ako je imenovan), šef stručnog štaba i šef programa za razvoj omladinskog fudbala. Sjednicama stručnog kolegija rukovodi Generalni direktor, a u njegovoj odsutnosti Sportski direktor ili Generalni sekretar (ako je imenovan). Članovi Stručnog kolegija za svoj rad odgovaraju Upravnom odboru koji ih je imenovao i kojem jednom mjesečno podnose izvještaj o svom radu i realizaciji zadataka koji su im stavljeni u nadležnost.

Tokom mjeseca augusta u rad Stručnog kolegija FK Sarajevo zvanično su pozvani Nijaz Merdanović, Denijal Pirić, Faruk Hadžibegić, Senad Repuh, Faruk Ihtijarević, Muhamed Fazlagić, Mirzet Alagić, Fuad Muzurović, Mirsad Fazlagić, Refik Muftić, Jirži Plišek, Munir Talović i Enver Lugušić.

Predloženim nestalnim članovima Stručnog kolegija FK Sarajevo dat je i određeni rok da se zvanično izjasne o prihvatanju ili neprihvatanju članstva u kolegiju, tako da se kompletiranje Stručnog kolegija može očekivati početkom septembra 2013. godine, saopćeno je iz FK Sarajevo.