Želio se oprostiti
16

Od depresije i amaterskog nogometa do zvijezde Premiershipa: Nismo imali ni toplu vodu

D. P.
Antonio je odabrao reprezentaciju Jamajke (Foto: Instagram)
Antonio je odabrao reprezentaciju Jamajke (Foto: Instagram)
Korak po korak, West Hamov Michail Antonio prošao je trnovit put i postao jedan od najboljih napadača Premier lige u ovom trenutku. Ipak, opisao je koliko težak put je prošao.

Antonio je jedan od rijetkih nogometaša koji je igrao "non-league" nogomet u Engleskoj, odnosno amaterski rang i na kraju došao do bitne uloge u Premier ligi. U razgovoru za Sportbible otkrio je da je razmišljao završiti karijeru.

"Ako ne igram dobro, onda me trener ne treba stavljati u igru. No, kad igram dobro, a trener me ne stavi u igru, onda je to prava zabluda. Bunilo me to što sam ostavljan na klupu nakon dobrih nastupa i to je utjecalo na mene. Postao sam depresivan i sa svojom suprugom sam obavljao razgovore i razmišljao da se oprostim od nogometa", rekao je iskreni Antonio.

Antonio je u West Ham stigao 2015. godine i tu je prošao gotovo sve pozicije na terenu. Najbolje se snalazi u vrhu napada pa je tako ove sezone postigao sedam golova i četiri asistencije.

"Ipak, imao sam dug ugovor s West Hamom i nisam mogao tek tako otići. Bitna stvar u nogometu je da se sve može promijeniti za trenutak. Od nebitnog igrača, došao sam do toga da igram. Nisam se osvrtao na period iza sebe", dodao je Antonio.

Reprezentativac Jamajke je opisao put koji je prošao dok je bio amater igrajući za Tooting and Mitcham.

"Fizioterapeut je trčao po terenu s kantom i spužvom. U svlačionicama je bilo sreće kada smo imali tople vode i bilo je veoma tijesno. U poređenju sa sadašnjim, imamo četiri ili pet fizioterapeuta. Pogledajte samo terene danas, igramo na tepihu tokom cijele sezone. U Tootingu and Mitchamu tereni su bili dobri samo na početku sezone i tada bi ljudi uživali dolaziti na utakmice, a onda bi u oktobru i novembru tereni bili pakao", dodao je emotivni Jamajčanin.

Antonio je ranije bio na širim spiskovima nogometne reprezentacije Engleske, ali nije nikada debitovao. Ove godine dobio je poziv u reprezentaciju Jamajke, odakle dolaze njegovi roditelji, i na prve tri utakmice postigao je dva gola. Istakao je da sanja nastup na Svjetskom prvenstvu s ovom selekcijom.