Nevjerovatna odluka
5

Objavljen razgovor iz VAR sobe, evo zbog čega sudija nije dosudio penal za Liverpool protiv Cityja

E. K.
Jeremy Doku i Alexis Mac Allister (Foto: Twitter)
Jeremy Doku i Alexis Mac Allister (Foto: Twitter)
Liverpool i Manchester City su prije deset dana odigrali jedan od najvažnijih duela u ovoj sezoni Premiershipa, a susret je okončan rezultatom 1:1.

Svi ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu su smatrali da je Liverpool oštećen za čist jedanaesterac u 97. minuti susreta kada je Jeremy Doku nogom u tijelo udario Alexisa Mac Allistera, no tako nije smatrao glavni sudija Michael Oliver kao ni sudija u VAR sobi Stuart Attwell.

Doku je otvorenim đonom startovao na argentinskog veznjaka te ga udario u tijelo te tako načinio prekršaj za najstrožiju kaznu, no tako nije mislio Oliver.

Sada je objavljen audio snimak razgovora Michaela Olivera i Stuarta Attwella te zbog čega je odlučeno da se ne dosudi najstrožija kazna.

Sudija: Ne, nema faula za mene. Lopta je između dva igrača.

VAR: Provjeravamo mogući penal.

Sudija: Mislim da je lopta u sredini. On (Doku) samo pokušava da odigra loptom, možda je došlo do nekog kontakta?

VAR: Jasno je da Doku udara loptu. Ima loptu i oni udaraju jedan drugog. Mislim da nije dovoljno za penal. Posle toga stiže Mac Allister i okreće leđa Dokuu.

VAR: Oli (Michael Oliver), potvrđujemo odluku donijetu na terenu. Samo nek se nastavi sa igrom.

Legendarni engleski sudija Howard Webb koji je sada tehnički direktor Udruženja engleskih sudija također je iznio svoje viđenje situacije.

"To je jedna od onih uobičajenih situacija kada sudija donese odluku na terenu, a VAR to provjeri. Čujete Michaela Olivera kako kaže da je lopta između dva igrača. Lopta je prenisko da bi Mac Allister mogao da uradi nešto glavom, Doku podiže nogu da bi odigrao loptu i dolazi u kontakt s njim. Kontakt sa Mac Allisterom jeste postojao, ali ni on nije odigrao loptom. Razumijem zašto je podijeljeno mišljenje. Nekada se to svira kao penal, ali mislim da je odluka generalno gledano ispravno donesena", kazao je Webb.