Golgeter Rođenih
401

Nusmir Fajić: Zna se šta Velež znači našem nogometu, vraćamo se u Premijer ligu

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Ni najstariji navijači Veleža ne mogu se sjetiti kada je neki igrač kultnog mostarskog kluba u prve tri prvenstvene utakmice postigao šest golova. Najveće pojačanje ovog ljeta Nusmir Fajić igrač je koji pravi razliku na terenu i glavni igrački razlog zbog kojeg bi Velež još samo ovu sezonu trebao broditi neuglednom Prvom ligom Federacije BiH.

Stasiti napadač, klasična devetka, "utrpao" je ukupno šest komada Čapljini, Goraždu i Jedinstvu. Proljetos kad je Velež saopćio da je potpisao ugovor s bivšim napadačem Krupe i igračem koji pamti i utakmice u Ligi prvaka, mnogi su se u nevjerici pitali kako nije prešao u neki od najboljih premijerligaških sastava. U nogometu je najteže dati gol, a to Fajiću očito nije problem...

Dok se Mostarom širi prava euforija povratka u Premijer ligu i čeka subotnji derbi s Olimpikom, razgovaramo s napadačem Veleža kojeg ljudi već prepoznaju na mostarskim ulicama, ponešto navijački i dobace.

Fajić nam kaže da sigurno nije mala stvar dati šest golova u tri utakmice, ali da ekipa igra odlično, napadački, što njemu odgovara.

"Stvaramo dosta prilika, u tri utakmice zabili smo deset golova, od toga je šest mojih, tako se otvorilo prvenstvo. Nekad se stvari poklope, iskoristio sam neke šanse, sigurno će doći utakmice gdje neće biti golova, ali idemo dalje", kazao nam je skromno.

Došao na nagovor prijatelja

Kaže da je trener Rahimić sigurno prilagodio igru igračima koje ima na raspolaganju. Igra se dosta preko krila, uz obilje centaršuteva koji traže napadača od 191 centimetar visine kojem su igra glavom i duel igra prednost. "Trenerov plan dobro funkcioniše, a najvažnije je da su rezultati tu", kaže Fajić.

Pojasnio nam je i kako je završio u Veležu, ipak nižem rangu takmičenja od onog u kojem je igrao prošle sezone. Potpis koji je iznenadio mnoge...

"Desilo se to na nagovor nekih ljudi, dobrih prijatelja. Trener Rahimić ima dosta prijatelja u Otoci, koje zna iz svojih godina provedenih u Švicarskoj. Zna se šta Velež znači u našem nogometu, nije me trebalo mnogo nagovarati. Sjeli smo s predsjednikom Hasićem i trenerom Rahimićem, ispričali su mi jednu lijepu priču na kojoj oni rade, priču o povratku u Premijer ligu. Takvu ponudu nisam mogao odbiti", prisjetio se.

Kaže kako je ekipa i prije početka sezone vjerovala u povratak u Premijer ligu, a odigrano u prva tri kola samo jača tu vjeru. Ako se tako nastavi, cilj neće biti doveden u pitanje.

"Imam ugovor za ovu sezonu, a ako se ciljevi ispune i Velež uđe u Premijer ligu, sigurno ćemo razgovarati dalje o nastavku saradnje", najavio je Fajić.

Odlično su ga primili u klubu, uprava i saigrači, a njegov trud, posebno golove, navijači prepoznaju. Usredotočen je na igru i ambicije Rođenih.

Fajić: Najavio sam dvadeset golova u sezoni (Foto: R. D./Klix.ba)
Fajić: Najavio sam dvadeset golova u sezoni (Foto: R. D./Klix.ba)

Najavio dvadeset golova u sezoni, a već zabio šest

"Velež ima mladu i perspektivnu ekipu. U Premijer ligi se igra nešto brže i agresivnije, ali mi smo na putu da dođemo na taj nivo. U subotu nam dolazi Olimpik, sigurno uz nas najozbiljniji kandidat za prvo mjesto. Mi smo se u ove tri utakmice pokazali, eventualnom pobjedom protiv njih odlazimo na pet bodova prednosti i smanjujemo psihološki pritisak koji se osjeti. Očekujem veliku podršku naših navijača i nadam se da ćemo zajedno slaviti", kazao je.

S trideset i jednom godinom smatra da danas može igrati svoj najbolji fudbal, da može trajati još nekoliko sezona, prisjeća se posebno Maribora i nastupa u Ligi prvaka, kao posebne dimenzije. Utakmice i sezone u nogama donijele su iskustvo koje sada dolazi na naplatu.

"Najavio sam dvadeset golova u sezoni, već sam zabio šest. Ima još dosta utakmica, a ako zdravlje posluži ne sumnjam da ću ispuniti očekivanja", kazao je jednostavno na kraju.