Večeras Luksemburg - BiH
0

Novo doba nudi optimizam, naši pobjedom žele otvoriti put ka Euru

Piše: Edin Isanović
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Konačno počinju nove kvalifikacije naše nogometne reprezentacije. Ovoga puta nudi se prilika za plasman na kontinentalnu smotru 2012. godine. Selektor, Safet Sušić, u dosadašnja četiri susreta upisao je jednu pobjedu, jedan remi i dva poraza. Posebno nas brine onaj neriješen rezultat protiv Katara koji je grubo kaznio samouvjerenost "zmajeva".

"Bila je ovo dobra lekcija za moje igrače. Moramo izvući pouku. Ova utakmica mi je pokazala još neke detalje, otkrio sam neke stvari o svojim igračima", kazao je šef državne nogometne selekcije odmah nakon meča. No, podrobniju analizu zadržao je ipak za sebe i najbliže saradnike. Zanimljivo, uvijek hvali svoje igrače. To mu i jeste karakteristika, uvijek se pohvalno izražava o svojim momcima, bez obzira na rezultat.

Ohrabrujuće naznake

Brojni relevantni nogometni stručnjaci istaći će kako Pape slaže dobru i mladu selekciju, ekipu koja ima glavu i rep, ekipu koja svoju srž traži u kolektivnoj čvrstoći. Za puno ocjenu Sušićev će sastav morati proći niz zahtjevnih ispita. Prva provjera je u Luksemburgu. Svi vjerujemo kako će dati ohrabrujuće naznake.

Sigurno je da možemo igrati bolje od onoga što smo vidjeli u posljednjim okršajima. Imamo svoj stil, ali neke stvari moramo dovesti do automatizma. Pojedini igrači trebaju se uklopiti u sistem igre i ne smije biti nikakvih odstupanja. Mnogi i dalje najveći problem vide u veznoj liniji što je posebno ostalo upečatljivo u prijateljskim okršajima sa Švedskom, Njemačkom i pomenutim Katarom.

Nacionalna vrsta je mini-pripreme, kao i uvijek, odradila na travnjaku hrasničkog "Famosa". U dobrom raspoloženju otputovali su u zemlju koji je autsajder naše grupe. Ipak, oprez je riječ koja se često spominje.

"Nemamo razloga da bilo koga potcjenjujemo, pogotove ne Luksemburg. Oni su u stanju napraviti probleme selekcijama koje neozbiljno pristupe utakmici. Svi naši igrači trebaju biti u optimalnom izdanju. Okolnosti se mogu promijeniti ako se to ne desi. Oprez i respekt moraju biti prisutni, ali vjerujem da ćemo osigurati kompletan plijen", podvlači Sušić.

Dragocjeni bodovi

Selektor i dalje nije siguran da li može računati na usluge Mujdže, jer papiri još uvije nisu gotovi (sve se može promijeniti do večeras). Alternativu vidi u Pandži ili Mravcu. Neko od njih će zaigrati na boku. Dvoumio se selektor i oko nastupa Rahimića. Naime, napominjao je kako mu je on potrebniji u sudaru sa "trikolorima". Ukoliko veznjak CSKA završi na klupi u udarnu postavu "uskače" Jahić. Za koju koju god opciju se odluči, ekipa neće izaći iz gabarita koje je uvježbavala. Ipak, svaka varijanta nosi i pozitivne i negativne strane.

Pred prvo gostovanje optimističan je bio Safet Nadarević.

"Dat ću sve od sebe na terenu da BiH prođe kako treba, da pobijedi. Ovo je prilika da pomognem u osvajanju dragocjenih bodova", rekao je stoper našeg državnog tima.

Pozitivan rezultat bi reprezentativcima bio veliki kapital na planu samopouzdanja pred utakmicu sa Francuzima.Velika je stvar ostvariti trijumf u prvoj utakmici bez obzira o kakvom se suparniku radi. Svaki bh. reprezentativac koji je došao na okupljanje želi se maksimalno usredotočiti na uspjehe, nijedan nije tu radi nekih drugih razloga - svaki želi pomoći BiH da se konačno plasira na Evropsko prvenstvo. Treba istaći da smo do sada sa Luksemburgom igrali dva puta. Slavili smo i u prijateljskom i u kvalifikacionom meču.

Kako smo do sada otvarali kvalifikacije?

Istina je da smo gotovo uvijek slabo igrali u prvoj kvalifikacionoj utakmici, ali smo ipak debeli favoriti protiv Luksemburga. Naglašavamo kako smo u predhodnim ciklusima počinjali kvalifikacioni put.

Grčka – BiH 3-0 (kvalifikacije za SP 1998.) 1. septembar 1996. godine BiH – Farska Ostrva 1-0 (kvalifikacije za EP 2000.) 19. avgust 1998. godine BiH – Španija 1-2 (kvalifikacije za SP 2002.) 2. septembar 2000. godine BiH – Rumunija 0-3 (kvalifikacije za EP 2004.) 7. septembar 2002. godine BiH – Španija 1-1 (kvalifikacije za SP 2006.) 8. septembar 2004. godine Malta – BiH 2-5 (kvalifikacije za EP 2008.) 2. septembar 2006. godine Španija – BiH 1-0 (kvalifikacije za SP 2010.) 6. septembar 2008. godine

Kako saznajemo, naša reprezentacija mogla bi nastupiti u sljedećem sastavu: Hasagić, Spahić, Nadarević, Mujdža (Mravac), Lulić, Rahimić (Jahić), Misimović, Pjanić, Ibričić, Ibišević i Džeko. "Zmajevi" će imati veliku podršku od bh. navijačkog korpusa. To će im, svakako, olakšati posao. Utakmica se igra na stadionu "Josy Barthel" od 20:15 sati. Direktan prijenos utakmice će biti na TV1.

Luksemburg u brojkama

Selektor: Luc Holtz FIFA ranking: 117. Najbolji FIFA ranking: 93. (april 1996.) Najlošiji FIFA ranking: 195. (august 2006.) Najviše nastupa: Jeff Strasser (90) Najbolji strijelac: Léon Mart (16) Najveća pobjeda: Luksemburg – Afganistan 6-0 (juli 1948.) Najveći poraz: Engleska – Luksemburg 9-0 (decembar 1982.) Vrijednost nacionalnog tima 4.025.000