Nogomet
5

Novi pad Zlatana Ibrahimovića ili Manchester Cityja, može li Real "uloviti" Vukove?

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Uloge su zamijenjene. Prije prvih mečeva četvrtfinala Lige prvaka Paris Saint-Germain je "odozgo" gledao Manchester City, a kako je tek Real Madrid gledao osmoplasirani tim Bundeslige Wolfsburg? Sada su stvari drugačije. City je "izvukao" 2:2 u gostima, Wolfsburg je "ohladio" Galacticose sa 2:0.

Real Madrid - Wolfsburg (20:45 sati, Santiago Bernabeu)

Nošeni grandioznom pobjedom u El Clasicu kada su prekinuli Barcin niz od 39 utakmica bez poraza u svim takmičenjima te je sa igračem manje savladali sa 2:1 na Nou Campu, igrači Real Madrida su pali u "vučijoj jazbini". Ekipa koja neočekivano boravi u sredini tabele Bundeslige sravnila je Galacticose sa zemljom i savladala ih sa 2:0. A moglo je biti gore...

Dešavalo se da veliki klubovi "ganjaju" pozamašan zaostatak iz prvog meča, te na kraju osvoje puni plijen. Barcelona je u sezoni 2012/13. u uzvrat osmine finala na Nou Campu dočekala sa porazom od 2:0 od Milana, pa je slavila sa 4:0. Chelsea je sezonu ranije u prvoj utakmici osmine finala izgubio od Napolija u Italiji sa 3:1, pa u uzvratu nakon produžetaka slavio sa 4:1. Bayern Minhen je prošle sezone izgubio od Porta sa 3:1 u gostima u četvrtfinalu, pa ga pregazio sa 6:1.

Ova utakmica je najveći ispit Zinedina Zidanea na klupi Real Madrida iako je, zapravo, ona pobjeda nad Barecelonom trebala biti njegov "pečat" na duži boravak u Madridu. Zalogaj koji predsjednik Florentino Perez nikako ne želi progutati je da ovaj dvoboj bude uvršten u najveća iznenađenja u historiji Lige prvaka, a koje su priredili Vukovi. Zato je na Zidaneu da prolaskom ovo četvrtfinale uvrsti u "velike povratke".

Wolfsburgu će nedostajati Jung i vjerovatno Caligiuri, dok su pod prijetnjom suspenzije u slučaju prolaska i dobijanja žutog kartona Arnold, Benaglio, Caligiuri, Vieirinha i Luiz Gustavo. Ali, uzimajući u obzir koliki je ulog, navedene Vukove ne zanima prijetnja.

Na drugoj strani Real nema problema sa povredama, a kada su u pitanju potencijalne suspenzije, tu su pod radarom Casemiro, Danilo i Sergio Ramos.

Jedno je pitanje, međutim, iznad svih prognoza - može li Real koji će svim silama "loviti" Vukove, u isto vrijeme zaustaviti Schurrlea i Draxlera? Jer, jedan gol Wolfsburga, značio bi vjerovatno kraj priče za Real koji bi morao dati četiri gola za prolaz.

Realu treba pobjeda od 2:0 za produžetke ili bilo koja druga pobjeda s tri gola razlike. U protivnom, Wolfsburg ide dalje.

Očekivane postave:

Real Madrid: Navas; Carvajal, Ramos, Pepe, Marcelo; Casemiro, Modrić, Kroos; Bale, Benzema, Ronaldo.

Wolfsburg: Benaglio; Vieirinha, Naldo, Dante; Rodriguez; Guilavogui, Gustavo; Henrique, Arnold, Draxler; Schürrle.

Manchester City - PSG (20:45, Etihad)

"Rodio sam se star, umrijet ću mlad." Nije teško pogoditi iz čijih je usta ovo rečeno. Istina, kada se pogleda video na zvaničnoj stranici UEFA-e, može se pretpostaviti da je zapravo riječ o uredno pročitanom dijelu teksta, da je neko drugi sastavio, a Zlatan izgovorio, jer dikcija je kao iz reklame za Volvo ili trailera za Batman. Mada smo navikli da Zlatan Ibrahimović nerijetko kaže neku izjavu "za uknjižit".

Ponovo i po ko zna koji put Ibrahimović je osoba o kojoj se najviše priča pred sudar neke dvije ekipe. Nekada to zna biti sudar Švedske s nekom reprezentacijom u baražu, nekada su to bili mečevi Milana, ili Barcelone, a od 2012. godine to su mečevi PSG-a.

Ibrahimović je poznat kao "igrač za ligu", jer je od 2004. godine samo jednom propustio osvojiti nacionalno prvenstvo s klubom u kojem je igrao. To se desilo u sezoni 2011/12. kada je igrao za Milan. Osvajao je i gomilu kupova, ali Ligu prvaka nije nikada.

To možda i nije slučajno, jer Ibrahimović je postigao samo deset golova u 39 mečeva nokaut faze Lige prvaka, dok je u grupnim fazama postigao 38 golova u 79 utakmica. Ni protiv Citjya ne bi pogodio da nije bilo katastrofalne greške Fernanda, a prethodno je Zlatan promašio penal i dva zicera. Na njemu je da se nasmije brojkama...

Za razliku od Ibrahimovića kojem je ovo možda posljednja šansa u karijeri da osvoji Ligu prvaka, jer napušta PSG i još se ne zna gdje će otići, ovo je sigurno posljednja šansa za Manuela Pellegrinija da to učini kao trener Manchester Cityja ili, zapravo, da to ikako učini. Jer, Čileanac ima 62 godine i teško da će nakon ovog posla, koji mu ističe na kraju sezone, dobiti takvu poziciju da cilja Ligu prvaka iako je realno i City daleko od uloge favorita za osvajanje ovosezonskog trofeja. Ali, bez obzira na to što nije favorit, City ima oružje koje može ciljati tron. Historija je pokazala da su timovi koji su imali mnogo manje šanse, to činili.

Ako PSG večeras ponovo započne bez Verrattija, to bi mogla biti velika šansa za City pošto sigurno neće igrati suspendovani Matuidi, a to su dva kotača u veznom redu Parižana za koje Blanc nema adekvatnu zamjenu. Iako i City ima problema sa povredama, bit će u prednosti ako se desi navedeni scenarij - neigranje Mautidija i Verrattija.

Građani imau "pola gola" prednosti, jer im odgovara i 0:0 i 1:1, te bilo kakva pobjeda. Ponovljeni rezultat 2:2 vodi u produžetke, dok bilo koji drugi remi ili pobjeda gostiju, znači prolazak Parižana.

City ni u ovom meču ne može računati na Kompanyja i Sterligna, a i dalje su upitni Yaya Toure i Delph. Pod prijetnjom suspenzije su Navas i Otamendi.

Kod Parižana nedostajat će suspendovani Matuidi i David Luiz, a upitni su Verratti i Pastore. Suspenzija prijeti Aurieru, Ibrahimoviću i Verrattiju.

Očekivane postave:

Manchester City: Hart; Sagna, Otamendi, Mangala, Clichy; Fernandinho, Touré, Navas, De Bruyne, Silva; Agüero.

Paris: Trapp; Maxwell, Thiago Silva, Marquinhos, Aurier; Rabiot, Thiago Motta, Stambouli; Di María, Ibrahimović, Cavani.