Le Championnat
14

VIDEO / Nova uvjerljiva pobjeda PSG-a, "hat-trick" Zlatana

Totalsport
Zlatan Ibrahimović (Foto: Arhiv/AFP)
Zlatan Ibrahimović (Foto: Arhiv/AFP)
Nogometaši PSG-a pobijedili su u derbiju 17. kola Le Championnata domaći Valenciennes 4-0. Briljirao je Zlatan Ibrahimović. Zabio je hat-trick i došao do 17 golova u sezoni.

Osim što je na prosjeku od gola po kolu (odigrao je ukupno 14 utakmica) i osim što je zabio više od polovine (ukupno 32) golova svoje ekipe u dosadašnjem dijelu sezone, sjajni je Šveđanin zabio 11 od 15 PSG-ovih golova na gostovanjima.

Može, s druge strane, čuditi činjenica da mu je ovo bio tek treći "hat-trick" u karijeri od trenutka kada je iz Malmöa prešao u Ajax 2001. godine.

Parižani su na teškom gostovanju kod petoplasiranog sastava lige poveli u 28. minuti. Sjajnim je potezom odbranu domaćih otvorio Pastore, lopta je nakon nabacivanja Meneza na drugoj strani došla do Lavezzija, a Argentinčev je neprecizan udarac Ibrahimović preusmjerio u mrežu.

U 49. minuti 31-godišnji je centarfor povisio nakon što je domaći golman Penneteau odbio odličan udarac Javiera Pastore lijevom nogom s više od 20 metara, a četiri minute kasnije gurnuo je loptu u praznu mrežu na asistenciju Meneza s lijeve strane. Francuza je u prostor tačnom loptom gurnuo Lavezzi.

Argentinski je krilni igrač postavio konačan rezultat u 82. minuti na asistenciju Verrattija.

Ekipa Carla Ancelottija u drugom je poluvremenu kontranapadima uništila domaći sastav koji je izgubio prvi domaći dvoboj ove sezone u prvenstvu. Posljednji su put igrače trenera Daniela Sancheza na njihovu Hainautu pobijediti također Parižani, i to u maju prošle sezone.

U drugoj dosad odigranoj utakmici 17. kola Nice je na svom stadionu pobijedila Rennes 1-0. Jedini je pogodak na utakmici postigao Argentinac Dario Cvitanich u 66. minuti iz 11-erca. Netom prije toga isključen je gostujući igrač Jebbour, dok je u 53. minuti drugi žuti karton zaradio kamerunski stoper gostiju Kana-Biyik.

 Le Championnat, 17. kolo:

Valenciennes – PSG 0-4 (Ibrahimović 28, 49, 53, Lavezzi 82) Nice – Rennes 1-0 (Cvitanich 66-11m)

Redoslijed: 1. Lyon 34 (-1), 2. PSG 32, 3. Marseille 29 (-1), 4. St. Etienne 26 (-1), 5. Valenciennes 26...