Ko bi rekao?
46

Nogometni savez Rusije izglasao potpuno neočekivanu odluku, nadaju se brzom povratku u UEFA-u

D. P.
Odluka Izvršnog odbora iznenadila je mnoge (Foto: Sport.ru)
Odluka Izvršnog odbora iznenadila je mnoge (Foto: Sport.ru)
Nogometni savez Rusije na današnjem sastanku odbio je mogućnost da se preseli u azijski nogomet i da odmah nastavi s takmičenjem, što je prilično iznenađujuća odluka u svijetu nogometa.
Rusi su pod suspenzijom FIFA-e i UEFA-e već dugo, odnosno od početka vojne agresije na Ukrajinu. To što se ne mogu takmičiti pod ingerencijom krovnih kuća evropskog i svjetskog nogometa, ne znači da ne mogu igrati prijateljske utakmice.

Naime, Nogometni savez Rusije dobio je šansu da se prikloni AFC-u, odnosno Azijskoj nogometnoj konfederaciji. Tu su se Rusi nadali da bi mogli dobiti šansu da se takmiče protiv svih azijskih ekipa te igraju i kontinentalno prvenstvo, ali kako nemaju još uvijek garancije FIFA-e da bi mogli to igrati, odustali su od toga.

Očekivalo se da Rusi prihvate ovu odluku bez imalo razmišljanja, posebno jer su se ruski mediji radovali ovoj ponudi. Ipak, danas je donesena potpuno iznenađujuća odluka.

Izvršni odbor Nogometnog saveza Rusije danas je jednoglasnom odlukom odbio preseljenje u Aziju. Kako prenose mediji u ovoj zemlji, svi članovi Izvršnog odbora NS Rusije naglasili su da će uložiti krajnje napore u što brži povratak igranju UEFA-inih takmičenja.

Dok se ne riješi situacija s UEFA-om i FIFA-om, nogometaši Rusije igrali su samo prijateljske utakmice i to protiv "velesila" Kirgistana, Tadžikistana, Uzbekistana, Iraka, Irana, mlade selekcije Egipta, Katara, Kameruna, Kenije i Kube.

Prije nekoliko dana Rusi su s Fudbalskim savezom Srbije (FSS) dogovorili odigravanje prijateljskog susreta u martu naredne godine, što će Rusima biti prvi duel protiv nekog evropskog tima od uvođenja sankcija.