Reakcija na uvredu
706

Prije 15 godina Zidane je udario Materazzija glavom u finalu SP i završio karijeru

E. B.
Zinedine Zidane je jedan od najboljih nogometaša u historiji i najbolji Francuz koji je šutirao loptu na zelenom terenu, a prije 15 godina je otišao u penziju na neslavan način.

Tog 9. jula 2006. godine na Olimpijskom stadionu u Berlinu igrala se 110. minuta finala Svjetskog prvenstva između Francuske i Italije kada je sudija Horacio Elizondo prišao kapitenu Francuske i pokazao mu crveni karton.

Veoma mali broj od 69.000 gledatelja na stadionu je znao o čemu se radi i zbog čega je Argentinac isključio najboljeg igrača trikolora.

Trenutak kada sudija Elizondo isključuje Zidanea (Foto: EPA-EFE)
Trenutak kada sudija Elizondo isključuje Zidanea (Foto: EPA-EFE)

Zidane, koji je na svojim plećima nosio Francusku kroz čitav turnir, je u 7. minuti realizovao penal "panenkom" od prečku, a samo 12 minuta kasnije Marco Materazzi je izjednačio na 1:1 i nakon isteka 90 minuta meč je otišao u produžetke.

A onda - u desetoj minuti prvog produžetka Zidaneu je došla "žuta minuta". Francuzi su bili u napadu, Italijani su otklonili opasnost i lopta je otišla na polovinu Trikolora.

Svi su bili skoncentrisani na taj dio terena, a pred kaznenim prostorom Azzurra se desila prava drama. Zidane je razgovarao sa Materazzijem, a onda se iznenada okrenuo i udario ga glavom u prsa.

Zidane je u karijeri dobijao crvene kartone zbog namjernog gaženja igrača na podu, zbog psovki i čega sve ne, ali ovakav potez je bio previše čak i za temperamentnog Zizoua.

Zinedine se nije ni bunio kada je Elizondo izvadio karton crvene boje nakon konsultacija sa pomoćnim i četvrtim sudijom, skinuo je kapitensku traku i prošao pored trofeja namijenjenog prvaku svijeta. Kao da je znao da ga njegovi saigrači neće podići.

Zizou nije ni pogledao u trofej
Zizou nije ni pogledao u trofej

Italija je slavila nakon izvođenja penala rezultatom 5:3 i osvojila četvrtu titulu prvaka svijeta, a niko godinama nije znao šta je tačno Materazzi rekao Zidaneu zbog čega se Francuzu "zacrnilo pred očima".

Zidane je rekao da mu je Marco "dirao u porodicu, a porodica je za njega svetinja" i nije želio detaljnije objašnjavati, a sam Italijan je kasnije i otkrio "čarobnu rečenicu".

"Tokom čitavog susreta smo imali duele jer sam igrao 'flastera' na njemu. Treći žestoki duel smo imali u 110. minuti, ja sam ga malo počupao, a on mi je rekao 'Dat ću ti dres na kraju utakmice'. Rekao sam mu da bih radije da mi da svoju sestru i desilo se što se desilo", ispričao je Materazzi prošle godine.

No, navijači Francuske su sve oprostili velikom Zinedineu, a kako i ne bi? Donio im je titulu prvaka svijeta 1998., a potom i Evrope dvije godine kasnije, te je "skinuo" sa francuskog trona legendarnog Michela Platinija.

Zidane je bio spektakularan, jedinstven i upečatljiv igrač i morao je otići u penziju baš tako - upečatljivo. A upečatljivije od ovoga ne može biti.