Nogomet
50

Analiza / Njemačka protiv Ukrajine pokazala snagu, ali ne i da je potpuno spremna za titulu

Piše: Dino Begić
Foto: EPA
Foto: EPA
Znate onu čuvenu Linekerovu izjavu o Nijemcima i fudbalu? Jedan od najvećih stereotipa na svijetu, onaj da je fudbal igra u kojoj dvije ekipe nabijaju loptu 90 minuta i gdje na kraju uvijek pobjeđuje Njemačka. I to je tačno, makar kada su u pitanju otvaranja Evropskih prvenstava. U prethodnih jedanaest slučajeva Panceri su ubilježili šest pobjeda i pet remija. Bez poraza!
Foto: EPA
Foto: EPA

Velike ekipe otvaranja turnira koriste za hvatanje optimalne radne temperature, a Nijemcima očigledno ne treba puno vremena. Sinoć su Ukrajincima, zahvaćenim unutrašnjim sukobima, postigli dva pogotka i rezultatom 2:0 nastavili svoj nevjerovatan niz nepobjedivosti na otvaranjima evropskih prvenstava produživši ga na 12 mečeva u isto toliko nastupa na završnicama.

Početne postave
Početne postave

Postavljanjem Howedesa na poziciju desnog beka selektor njemačke reprezentacije Joachim Low riješio je najveću dilemu kada je u pitanju početna postava svoje ekipe. Štoper Schalkea je na kartu iskustva dobio šansu ispred mladog Kimmicha kojem ipak treba mnogo sigurnija igra u posjedu kompletne ekipe da bi ga se koristilo na toj poziciji, odnosno Cana koji se neusporedivo bolje snalazi u veznom redu.

Umjesto nedovoljno spremnog Hummelsa štoperski tandem sa Boatengom činio je strijelac vodećeg pogotka, Shkodran Mustafi. U 4-2-3-1 rasporedu uz poznati kostur veznog reda Draxler je zaigrao uz lijevu aut-liniju, a prednost u vrhu napada dobio je Mario Gotze.

"Situacija u zemlji ne ide nam na ruku. Nemoguće je da ne utječe na igrače i stručni štab, ali uradit ćemo sve kako bismo se fokusirali samo na fudbal dok smo ovdje", kazao je selektor Ukrajine Mykhaylo Fomenko priznavši tako da je imao jako težak zadatak u pripremi utakmice. Povjerenje je odlučio ukazati provjerenim igračima koji su uglavnom iznijeli teret kvalifikacijskog ciklusa.

Slaba kompaktnost i orijentacija krila na njemačke bekove gurnula Ukrajinu u krilo Pyatovu

Nijemci su na početku utakmice zagospodarili posjedom i tako kontrolisali dešavanja na terenu. Presing napadača na njemačke štopere i blokiranje pas opcija ka veznom redu nije adekvatno ispraćen od ostatka ukrajinskog tima, prije svega zadnje linije koja je ostajala mnogo duboko na svojoj polovini čime su ostavljali dovoljno prostora između linija za igru ofanzivnih igrača Njemačke.

Od trenutka kada je spuštanje Kroosa u zadnju liniju i stvaranje brojčanog viška u prvoj fazi napada neutralisalo presing napadača, ekipa selektora Fomenka bila je prisiljena spuštati se u duboku i pasivnu zonu.

Defanzivna postavka Ukrajine i pozicioniranje Kroosa u lijevom međuprostoru (fotografija broj 1)
Defanzivna postavka Ukrajine i pozicioniranje Kroosa u lijevom međuprostoru (fotografija broj 1)

Postavljanje njemačkih bekova visoko u terenu i uz aut-linije te orijentacija krila Ukrajine na njih značila je da se jako često brane sa pet ili šest igrača u zadnjoj liniji. Takva situacija dodatno je olakšala kontrolu utakmice Nijemcima, ali i značila da Ukrajinci ostaju sa jako malo opcija u napadu.

Glavnu napadačku uzdanicu, kojem je i njemački selektor posvetio nekoliko probranih rečenica na konferenciji za novinare, lijevo krilo Yevhena Konoplyanku svojim hrabrim pozicioniranjem Howedes je sabio u trideset metara od vlastitog gola i time ga isključio iz napadačkih akcija.

Slabiji defanzivni fokus Nijemaca na Yarmolenka reprezentativci Ukrajine su koristili nastojeći ga staviti u izolacije sa Hectorom. Najozbiljnije situacije pred golom Neuera stvorene su direktnim pokušajima ili nakon prekida koji su uslijedili pokušajima proigravanja igrača koji su se priključivali napadu.

Zonska odbrana prekida – stara boljka Njemačke

Uprkos dominaciji protivnika najbolje prilike u prvom dijelu imali su Ukrajinci prvenstveno radi loših reakcija Nijemaca kod defanzivnih prekida. Prva linija zonske 5-3-2 odbrane Njemačke prilikom kornera stajala je preduboko obzirom na to da je uglavnom dešnjak sa desne, a ljevak sa lijeve strane izvodio kornere. Lopta je dakle išla od gola i padala u prostor oko penala ili u prostor u istoj visini na drugu stativu koji je bio jako slabo zaštićen od strane njemačkih igrača.

Loša interpretacija zonske odbrane kornera (fotografija broj 2)
Loša interpretacija zonske odbrane kornera (fotografija broj 2)

Samo sreća i nevjerovatno spretna reakcija Boatenga održala je Neuerovu mrežu netaknutom, a Nijemcima omogućila da na poluvrijeme odu sa minimalnom prednošću.

Osnove pozicionog fudbala za kontrolu vremena i prostora

Teško se može preći preko vidljivog utjecaja najboljih klubova Njemačke na igru svoje reprezentacije. Istovremeno sinoćnja utakmica na najbolji način pokazuje koliko je teško igrati protiv ovakvog sistema, ali i da je još teže uigrati taj sistem i doći s njim na prvenstvo.

Dovoljna je jedna greška, nesinhronizovana kretnja nekoliko igrača i protivnik je već u kontranapadu. Kada je sve pod kontrolom Nijemcima, u fazi igre bez lopte, ne treba ništa više osim onih nekoliko metara trke u presingu kao istreniranoj reakciji po izgubljenoj lopti

Njemačka je Ukrajinu kontrolisala pomjeranjem lopte. Kada bi se ukrajinska zona skupljala, Boateng ili Kroos bi dijagonalom tražili Howedesa koji je davao širinu ili Draxlera koji je bio u izolaciji na drugoj strani. Ukoliko se zona ipak raširi, onda Kroos svojim pozicioniranjem otvara koridor za upućivanje pasa ka Ozilu i Gotzeu koji potom traže kombinatornu igru sa Mullerom i utrčavanja u prostor iza zadnje linije protivnika.

Ukrajinci dugim loptama nastoje eksploatisati visoko podignutu zadnju liniju protivnika (fotografija broj 3)
Ukrajinci dugim loptama nastoje eksploatisati visoko podignutu zadnju liniju protivnika (fotografija broj 3)

Za uigravanje ovakvog sistema potrebno je mnogo minuta provedenih zajedno na terenu. Problemi Nijemaca najbolje su se oslikavali u zadnjoj trećini terena gdje su nastojali igrati na potpuno drugoj frekvenciji, brže tražiti rješenja, a samim tim više griješiti i gubiti lopte.

Po ishitrenom rješenju i izgubljenoj lopti uslijed lošeg pozicioniranja nisu bili u stanju izvršiti adekvatan presing na igrača sa loptom. Takve situacije su Ukrajinci nastojali iskoristiti dugim loptama na napadače koji su utrčavali u prostor iza zadnje linije.

Najbolje predstave Njemačke očekivati nakon grupne faze

Ukrajina će sa pomjeranjem zadnje linije više u teren i manje defanzivnih zadataka najboljih igrača, protiv manje dominantnog protivnika sigurno imati šansi, jer će Yarmolenko i Konoplyanka moći zaigrati bliže golu protivnika, a time i kvalitetnije iskoristiti dribling sposobnosti u korist svoje reprezentacije.

Kada govorimo o Njemačkoj u predstojećim mečevima, osim što tradicionalno loše igraju pripremne utakmice pred prvenstvo, Nijemci grupnu fazu koriste za traženje najboljih rješenja za prilagodbu različitim protivnicima. Low je poznat kao sjajan mikrostrateg koji kadrovska rješenja bira na osnovu potreba prvog narednog meča.

Upisali su tri boda u uvodnoj utakmici i, ukoliko se isključe problemi prilikom prekida koji se daju riješiti u kratkom roku, protivnik im nije stvorio još puno toga. Nijemci su držali loptu, zadnja linija je kontrolisala utrčavanja u prostor između njih i Neuera, ostaje još riješiti pitanje strpljenja u zadnjoj trećini i Nijemci mogu jako daleko. Već su se pokazali kao najkvalitetnija ekipa dosadašnjeg dijela turnira.