Politički uspješan, ali..
45

Njemačka legenda PSG nazvala nedovršenim eksperimentom: Nisu tim, već luksuzna robna kuća

H. H.
Foto: Montaža / L'Équipe
Foto: Montaža / L'Équipe
Bivši svjetski prvak sa Njemačkom 2014. godine i kapiten Bayern Minhena Philipp Lahm iskreno je govorio o PSG-u u svojoj sedmičnoj kolumni u njemačkom dnevniku 'Die Zeit'.

Za njega PSG nije tim, već luksuzna robna kuća njihovih katarskih vlasnika.

Prema Lahmovim riječima, francuski prvaci imaju fantastične igrače poput Kyliana Mbappéa, Lionela Messija i Neymara, ali kao tim nisu uspjeli.

"Ovaj tim s previsokim cijenama je poput luksuzne robne kuće koja izlaže svoje najdragocjenije komade, kojima se svi dive, ali niko ne može priuštiti", napisao je Lahm.

"Garantuju veliku pažnju i spektakl, ali kada potrošite toliko novca, a dobijete suprotno od kvaliteta, to nije dobro. Politički, investicija PSG-a se možda isplatila. Popularnost nogometa čini ga pogodnim instrumentom za druge svrhe. Takav je svijet, ali nogomet je nešto drugo. Veliki timovi, sa kojima se ljudi identifikuju, razvijaju se kroz proces. Ovaj proces može uspjeti samo uz saradnju, solidarnost i zajedništvo. To su vrijednosti Evrope, ali ne i PSG-a. Zbog toga ovaj klub ostaje nedovršeni eksperiment", dodao je legendarni Nijemac.

Lahm je poentirao da PSG "nije tim" jer "igraju neinspirativno i daju publici nepovezan spektakl".

PSG, u vlasništvu Katarana od 2021. godine, još uvijek nije osvojio Ligu prvaka i eliminisan je u osmini finala ove sezone od Bayerna.