Prijateljske utakmice
0

Njemačka bolja od Brazila, Italija od Španije

Totalsport
Andre Schuerle (Foto: Reuters)
Andre Schuerle (Foto: Reuters)
Reprezentacija Njemačke sasvim je zasluženo savladala Brazil s 3-2 u prijateljskom duelu u Stuttgartu. Prema prikazanoj igri Nijemci su mogli i uvjerljivije slaviti.

Od samog početka Nijemci su stegnuli obruč oko brazilske odbrane, pa su gosti često bili prisiljeni grčevito se braniti.

Ipak, Njemačka je svoju nadmoć kapitalizirala tek u nastavku utakmice. "Elf" je poveo u 61. minuti iz penala koji je bio dosuđen zbog prekršaja Lucija nad Kroosom. Dojam je da je Bayernov napadač ipak odglumio faul. Bilo kako bilo, Schweinsteiger je pogodio s bijele tačke za 1-0.

Samo šest minuta kasnije, Nijemci su povisili vodstvo. Kroos je odličnom dijagonalnom loptom poslužio Götzea, 19-godišnjeg igrača Borussije Dortmund. Mladi veznjak, kojeg mnogi već uspoređuju s Lionelom Messijem, zaobišao je Julija Cesara i poslao loptu u praznu mrežu.

U 71. minuti, Brazilci su smanjili iz penala kojeg je izborio Dani Alves. Faulirao ga je Lahm, a s bijele tačke je zabio Robinho.

Nijemci su u 80. minuti ponovno povećali prednost. Schweinsteiger je obavio glavninu posla. U kaznenom prostoru Brazila uspio je oduzeti loptu Santosu, odigrati povratnu za Schürrlea, koji je bio precizan za 3-1. U drugoj minuti sudijske nadoknade, brazilski tinejdžerski as Neymar je krasnim udarcem izvan kaznenog prostora postavio konačnih 3-2.

U Stuttgartu su Nijemci uspjeli pobijediti Brazilce prvi put u 18 godina: posljednji put im je to uspjelo 1993. 2-1 trijumfom u Kölnu, također u prijateljskoj utakmici.

U dvoboju Italije i Španije u Bariju, svjetskih prvaka s posljednja dva Mundijala, slavili su Italijani 2-1. Zasluženo, jer su, gledajući cijeli dvoboj, pokazali više, a pogotovo u prvom poluvremenu, kada su žestoko pritiskali Špance.

Italija je povela u 11. minuti. Criscito je odličnim dodavanjem poslužio Montoliva, a Fiorentinin je igrač potkopao loptu i lobom svladao Ikera Casillasa, te postigao svoj prvi pogodak u dresu reprezentacije. Mogli su Italijani postići u prvom dijelu još koji pogodak, ali su do izjednačenja stigli gosti, nakon što je sudac start Chiellinija nad Llorenteom okvalificirao kao prekršaj za kazneni udarac. Alonso je s bijele tačke šutao po sredini gola i prevario Buffona.

U nastavku su Španci uspostavili ravnotežu, zapravo su imali i bolje prilike, ali je na kraju ipak do pobjede stigla domaća selekcija. Strijelac je bio Alberto Aquilani. Nakon njegovog udarca se lopta odbila od Albiola i prevarila španskog golmana Victora Valdesa, koji je na poluvremenu zamijenio Casillasa.

Dodajmo kako su Fernando Torres i Gerard Pique morali napustiti igru već u prvom poluvremenu. Torres zbog potresa mozga već u 14. minuti, dok je Pique izašao iz igre krajem prvog dijela zbog povrede bedrenog mišića.

Francuska i Čile odigrale su u Montpellieru 1-1. Time je francuski selektor Laurent Blanc produlžio niz utakmica bez poraza na 11 takvih dvoboja. Francuzi svejedno imaju za čime žaliti, jer su nakon vodećeg pogotka Mairsellovog napadača Loica Remyja u 20. minuti propustili nekoliko dobrih prilika i za drugi gol. Strijelac za Čile i konačnih 1-1 bio je Nicolas Cordova u 76. minuti. Samo 11 minuta prije toga je ušao u igru.

U vrlo uzbudljivoj utakmici s puno preokreta, Albanija je na domaćem terenu je savladala Crnu Goru s 3-2.

Erjon Bogdani doveo je domaćine u vodstvo, no Savić je prije odlaska na odmor poravnao rezultat, da bi u nastavku isti igrač doveo Crnogorce u vodstvo. Ipak u svega pet minuta između 64. i 69. Lika i Salihi donose pobjedu za Albance.

Nekada moćna Češka nastradala je na sjeveru Europe, Norvežani su ih ispratili s 3-0, a dvostruki strijelac bio je Abdellaoue.

Domaćini Eura Ukrajinci pred vlastitim navijačima doživjeli su poraz (0-1) kojeg im je Švedska nanijela pogotkom Hysena u završnici duela.

Malta je golovima Mifsuda došla do jedne od historijskih pobjeda, a savladana je Centralno Afrička Republika, dok je Gruzija izgubila na gostovanju u Poljskoj s 1-0. Vatreno je bilo u okršaju Obale Slonovače i Izraela, a na kraju je Obala Slonovače slavila s 4-3.

U ostalim susretima vidjeli smo tijesne pobjede Švicarske i Rumunije protiv Lihtenštajna i San Marina, te sigurnih 3-0 Turaka protiv Estonije.

Prijateljske utakmice:

Njemačka – Brazil 3-2 (Schweinsteiger 61 – 11 m, Götze 67, Schürrle 80 / Robinho 71, Neymar 90+2)

Italija – Španija 2-1 (Montolivo 11, Aquilani 84 / Xabi Alonso 37 – 11 m)

Francuska – Čile 1-1 (Remy 20 / Cordova 76)

Škotska – Danska 2-1 (Kvist 22 – ag, Snodgrass 44 / Eriksen 31)

Slovenija – Belgija 0-0

Wales – Australija 1-2 (Blake 82 / Cahill 44, Kruse 60)

Norveška – Češka 3-0 (Abdellaoue 23, 89-11m, J.A. Riise 72)

Ukrajina – Švedska 0-1 (Hysen 90)

Albanija – Crna Gora 3-2 (Bogdani 33, Lika 64, Salihi 69 / Savic 40, 47)

Obala Slonovače – Izrael 4-3 (Y. Toure 44, Ya Konan 45, Musa 67, Drogba 81 / Shechter 76, Melikson 79, Melikson 87-11m)

Austrija – Slovačka 1-2 (Hoffer 62 / Kucka 21, Jez 30)

San Marino – Rumunija 0-1 (Papp 72)

Lihtenštajn – Švicarska 1-2 (Ritzberger 51 / Derdiyok 15, Stocklasa 34-ag)

Turska – Estonija 3-0 (Emre 8-11m, Kazim Kazim 28, 35)

Poljska – Gruzija 1-0 (Kuba 35)

Malta – Centralno Afrička Republika 2-1 (Mifsud 2, 43 / Momi 24)