Katar 2022
32

Nizozemci razočarali u remiju protiv Ekvadora, potpuna drama u grupi uoči posljednjeg kola

D. P.
Velika borba u grupi A
(Foto: EPA-EFE)
U drugom kolu grupe A Svjetskog prvenstva u Kataru reprezentacije Nizozemske i Ekvadora podijelile su bodove u utakmici završenoj rezultatom 1:1.
Ove dvije selekcije u prvom kolu slavile su jednakim rezultatima po 2:0, a danas su nastavile s izjednačenim skorom na vrhu tabele grupe A.

Nizozemska, koja je važila za velikog favorita u ovom duelu, ali i grupi, potpuno je podbacila danas i nije prikazala gotovo ništa od onoga što može.

Već u šestoj minuti Cody Gakpo je postigao predivan gol s vrha šesnaesterca. Zakucao je loptu u mrežu Ekvadora i činilo se da Nizozemci lako idu ka očekivanoj pobjedi.

No, to je sve što su uradili večeras. Uslijedila je igra iz snova za selekciju Ekvadora koja je napadala u gotovo cijeloj današnjoj utakmici.

Enner Valencia je mogao do gola u 32. minuti, ali je golman spasio Nizozemsku. U nadoknadi prvog dijela Ekvadorci poravnavaju, no sudija je poništio gol zbog navodnog pasivnog ofsajda. Situacija nije bila baš najjasnija i odluka je bila i više nego sporna.

Rezultatom 1:0 otišlo se na odmor, a u nastavku još bolja igra južnoameričke selekcije koja dolazi do poravnanja u 49. minuti.

Pervis Estupinan je šutirao s lijeve strane, golman odbio loptu do Ennera Valencije, a napadač Fenerbahčea postiže i treći gol za Ekvador na turniru. Zanimljivo, Valencia je postigao posljednjih šest golova Ekvadora na svjetskim prvenstvima.

Uslijedilo je još nekoliko velikih šansi za Ekvador. U 58. minuti udarac Valencije je blokiran, a minut kasnije Plata pogađa prečku gola Nizozemske.

Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao, a Nizozemska nije uspjela stvoriti nikakav pritisak na gol Ekvadora.

Tako ćemo u posljednjem kolu imati pravu dramu. Nizozemska igra protiv Katara, a Ekvador protiv Senegala.

Na tabeli su poravnati Nizozemska i Ekvador na vrhu sa po četiri boda, dok Senegal ima tri. Jedini je "otpao" domaćin Katar. Sve ostale selekcije mogu završiti na prvom, drugom i trećem mjestu grupe.

Rezultat i strijelci:

Nizozemska - Ekvador 1:1 (Gakpo 6' / Valencia 49')

Tabela:

Standings provided by Sofascore