Čeka novi angažman
233

Nikolić: Uspjeh u BiH se slabo cijeni, naš nogomet moramo vratiti tamo gdje pripada

Piše: D. B.
Stevo Nikolić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Stevo Nikolić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Otkako je napustio Čelik, iskusni napadač i jedan od najtrofejnijih igrača u BiH Stevo Nikolić slobodan je igrač. Iako ima 34 godine, od nogometa zasad ne odustaje. U razgovoru za portal Klix.ba je između ostalog otkrio šta se događalo dok je bio igrač zeničkog kluba.

Nikolić je slobodan igrač nakon što je silom prilika bio primoran napustiti Čelik, a formu je održavao trenirajući s ekipom Željezničara čiji je dres ranije nosio. Ponude koje su stigle je odbio jer je želio ostati u glavnom gradu BiH.

"Slobodan sam od trenutka kad je okončan spor koji sam vodio protiv Čelika. Odmah su se pojavila neka interesovanja, međutim, odlučio sam da ostanem u Sarajevu, prije svega iz privatnih razloga s obzirom da nam još traje školska godina. Veliku zahvalnost bih i ovim putem izrazio treneru Amaru Osimu koji mi je izašao u susret i dozvolio da treniram s ekipom Željezničara. Za nogometaša, kao i svakog drugog sportistu, najvažniji je kontinuitet u treninzima, tako da nisam puno izgubio", izjavio je Nikolić.

Potom je otkrio šta mu se događalo dok je bio igrač Čelika, a naveo je i detalje spora sa zeničkim klubom.

"Da mi je neko govorio da ću doživjeti određene stvari, ne bih vjerovao. Preko noći se okrenula sva priča iako sam za četiri mjeseca u Čeliku u 14 utakmica postigao sedam golova. Kada je nova sezona počela, moj status je postajao sve gori, što je kulminiralo činjenicom da nisam bio dio ekipe koja je otputovala na zimske pripreme, a sve to sam saznao iz medija i na Facebook stranici kluba. Ako na to dodamo i finansijska dugovanja koja su se gomilala mjesecima, tužba je bila jedini izbor, a na nju me podsticao i tadašnji šef stručnog štaba Adnan Ornek koji mi je između ostalog rekao da 'slobodno tužim klub'. I sada kad je sve to prošlo, još jednom bih veliko priznanje odao Sindikatu profesionalnih fudbalera koji mi je pomogao u trenutku kad je situacija za mene bila bezizlazna. Velike pohvale za njihov rad i oni su baš ono što je potrebno nogometu u BiH. Naravno, advokati su pomogli da pravda bude zadovoljena", rekao je iskusni nogometaš.

Iako ima 34 godine, on smatra da može igrati na vrhunskom nivou još neko vrijeme. Međutim, postoji velika šansa da napusti BiH.

"Iskreno, osjećam da fizički mogu odigrati još dvije ili tri sezone na vrhunskom nivotu. Međutim, s obzirom na sve što mi se dogodilo u posljednje vrijeme, prisutna je gorčina. Ipak, nije nadvladala dječačku ljubav prema lopti i 'glad' za golovima. Što se tiče trenutne situacije, mislim da sam bliže odlasku iz BiH i povratku u Beograd gdje s porodicom planiram živjeti nakon okončanja nogometne karijere", kazao je Nikolić.

U BiH bi ostao ako bi stigla ponuda koja se uklapa s njegovim planovima.

"Naravno, ako se pojavi neka konkretna ponuda koja bi se uklopila s mojim privatnim i profesionalnim planovima, ostao bih u BiH", jasan je bio iskusni nogometaš.

Iako je među najtrofejnijim igračima u BiH, taj uspjeh se slabo cijeni.

"Moja supruga zna često reći da sam previše skroman i da u pojedinim situacijama ne držim dovoljno do sebe, jer treba vremena da se izbroji do 94, a toliko golova sam ja postigao u samo u 235 premijerligaških nastupa. Osvojio sam titule s Borcem i Modričom, jedine u historiji tih klubova i bio sam najbolji strijelac u ekipama. Kada vratim film, opet bih sve isto napravio jer ja sam takav i ponosan sam što sam sve to postigao sam, od trenutka kada sam s 14 godina otišao od kuće zbog nogometa", iskren je bio Nikolić.

U najljepšem sjećanju će mu ostati period koji je proveo u Zrinjskom.

"Sve gledam s svijetle tačke, mada sam najviše uspjeha postigao u Mostaru. Nakon dolaska u Zrinjski sam na 10 utakmica postigao osam golova i osvojili smo titulu te 2014. godine. Pamtit ću posebno onaj čuveni preokret protiv Širokog Brijega, a najveće razočarenje mi je sigurno izgubljena titula u posljednja tri kola sezone 2016/2017 sa Željezničarom. U Sarajevu sam najduže ostao da živim, evo već tri godine, ali eto uspio sam da završim prvi i drugi razred (kćerka Sofija) osnovne škole na Grbavici. Veća radost mi ne treba", otkrio je Stevo.

Prema njegovom mišljenju, nogomet u BiH kvalitetom ne napreduje.

"Mislim da stagnira, žao mi je ako ću nekog uvrijediti, ali mislim da je nogomet lošiji nego što je bio. Sarajevo je kvalitetom igre ove godine zasluženo uzelo duplu krunu, mada mislim da je pred svima nama, kako nogometnim radnicima tako i navijačima, težak posao, a to je vratiti nogomet u BiH na mjesto koje mu pripada", završio je Nikolić.