Sastanak u Kaiserslauternu
79

Nijemci spremni ulagati u FK Sarajevo

Klix.ba
Foto: fcsarajevo.ba
Foto: fcsarajevo.ba
Delegacija FK Sarajevo boravila je jučer u Kaiserslauternu u Njemačkoj na poziv Helmuta Rufea (FSV AG, Sports Top 5...) gdje se razgovaralo o saradnji između tima sa Koševa i njemačkih investitora.

Delegaciju FK Sarajevo predvodili su predsjednik Skupštine Adnan Hadžimuratović, generalni direktor Dino Selimović i član Kolegija Elvir Kantardžić.

"U Kaiserslautern smo došli na poziv Helmuta Rufea, kojem se ovim putem u ime FK Sarajevo zahvaljujem. Veliku ulogu u ostvarivanju ovog kontakta odigrao je Almir Hurtić, šef programa za razvoj omladinskog fudbala u FK Sarajevo, kao i Demir Hotić, igračka legenda FC Kaiserslautern i blizak prijatelj i saradnik Rufea", kazao je Hadžimuratović.

Dino Selimović prezentovao je projekat ulaganja u FK Sarajevo kroz novi Statut Kluba, zatim mogućnosti sponzorstva, te planove razvoja Kluba kada su u pitanju omladinska Akademija, potrebe izgradnje vlastitog trening kampa za mlade selekcije i potrebe prvog tima, te mogućnosti ulaganja u Olimpijski stadion "Asim Ferhatović Hase".

"Pored ulaganja u FK Sarajevo, razgovarano je i o mogućim lokacijama za ulaganje i izgradnju trening kampa. Razgovarali smo o lokacijama oko stadiona Koševo u Općini Centar, kao i o drugim lokacijama na općinama Novi Grad, Ilidža i Hadžići. Svakako da smo pojasnili da ingerencije za izdavanje potrebnih dozvola nisu kod FK Sarajevo, već kod načelnika pomenutih općina, kao i kod poslanika u općinskim vijećima tih općina", pojasnio je Selimović.

Rufe je bio zadovoljan prezentovanim idejama.

"U Bosni i Hercegovini potencijal za ulaganje smo prepoznali isključivo u Fudbalskom klubu Sarajevo. Prvi korak bi svakako bilo ulaganje u izgradnju trening kampa", prve su impresije Rufea, koji je dodao:

"Drugi korak, uz ulaganje u FK Sarajevo bila bi modernizacija stadiona Koševo, za šta bi trebali postići adekvatan dogovor sa nadležnim instancama vlasti u Sarajevu. Time bi se stvorili bolji uslovi za odigravanje međunarodnih utakmica, poboljšao bi se imidž Kluba, a ujedno i ostvarile mogućnosti za poslovnu saradnju sa nizom partnera iz inostranstva...", detaljnije je pojasnio Helmut Rufe koji je vlasnik nekoliko kompanija u Njemačkoj i jedan od finansijskih savjetnika grupe investitora iz Njemačke i Lihtenštajna koji su spremni sa FK Sarajevo investirati u Bosnu i Hercegovinu.

Selimović je u ime FK Sarajevo pozvao Rufea da posjeti glavni grad Bosne i Hercegovine tokom marta, kako bi se upoznao sa potencijalnim lokacijama, a ujedno i održao sastanke sa nadležnim predstavnicima vlasti u Sarajevu.

"Ukoliko uspijemo postići dogovor sa svim stranama potrebnim za realizaciju ove aktivnosti, onda mogu sa sigurnošću reći da će FK Sarajevo izaći iz dugogodišnje finansijske krize, dobili bi vlastiti trening kamp i akademiju u kojoj bi konačno imali kvalitetne uvjete za treninge svih mladih selekcija, kao i prvog tima. Pomogli bi i drugim članicama Sportskog društva Sarajevo, najviše Atletskom i Skijaškom klubu, a u konačnici bi grad dobio stadion na kojem bi se mogle igrati utakmice u okviru UEFA i FIFA takmičenja", komentar je na optimistični scenario realizacije ovog projekta generalnog direktora FK Sarajevo Dine Selimovića.