Nogomet
0

Newcastle otjerao Joeyja Bartona iz kluba

Totalsport
Joey barton (Foto: AP)
Joey barton (Foto: AP)
Vlasnik nogometnog kluba Newcastle Uniteda, Mike Ashley, izbacio je Joeyja Bartona iz tima zbog kritikovanja uprave kluba putem Twittera nakon poraza od Leedsa (3-2) proteklog vikenda.

"Newcastle United može potvrditi da je Joey Barton stavljen na transfer listu. Igraču je rečeno da može otići iz kluba bez odštete", stoji u saopćenju kluba. Barton je nekoliko puta proteklih nekoliko mjeseci javno kritikovao vodstvo kluba što je dalo naslutiti da nešto nije u redu u klubu. Slično je uradio i odbrambeni igrač Jose Enrique koji je kritikovao klub što novac od prodaje Andyja Carolla (35 miliona funti) nije potrošen u dovođenje pojačanja, zbog čega je kaženjen novčanom kaznom od 100.000 funti.

Barton je najavio da će svoju budućnost unutar kluba objaviti u 16 sati (ponedjeljak), no klub ga je pretekao objavom da je slobodan igrač na šta je Englez reagovao, ponovo putem Twittera.

"Slobodan sam igrač, ali čast nošenja crno-bijelog dresa nadilazi sve. Ljudi na visokim pozicijama kluba odlučili su da sam persona non grata. Možda će jednoga dana uprava kluba shvatiti da dres Newcastlea ima posebno značenje: Čast i ponos! Hvala navijačima na konstantnoj podršci kroz sve ove godine", napisao je Barton.

Willie McKay, agent Joeyja Bartona, smatra da je klub napravio "samoubistvo" ovakvim potezom, te je uvjeren da njegov štićenik neće imati problema u pronalaženju novog kluba.

"Mislim da je ovim potezom Newcastle sam sebi presudio, jer kako inače objasniti puštanje jednog od najboljih igrača kluba bez odštete u trenutku kada Barton ulazi u najbolje igračke godine (28)", rekao je McKay.

"Bit će puno zainteresovanih, zapravo već su se neki javili čim su vidjeli saopćenje kluba. Neće biti nikakav problem naći Joeyju novi klub", zaključio je Bartonov menadžer.

Barton je 2007. godine stigao iz Manchester Cityja, te je u četiri sezone za "svrake" upisao 79 nastupa u kojima je postigao sedam pogodaka.