Ponovo je aktuelna
17

Nevjerovatna priča o znaku "Ovo je Anfield": Kako je domar kreirao simbol Liverpoola

D. P.
Tablu je ponovo postavio Brendan Rodgers (Foto: LFC TV)
Tablu je ponovo postavio Brendan Rodgers (Foto: LFC TV)
Znak na ulazu na Liverpoolov stadion "This is Anfield", odnosno "Ovo je Anfield", tokom godina postao je simbolom slavnog kluba, a posebno je nevjerovatna priča o tome kako je nastao.
Znak "Ovo je Anfield" krasi dom Liverpoola već dugo i nogometaši imaju tradiciju da dodirnu tu tablu prije nego što istrče na kultni stadion. Proteklog vikenda dodirnuo ga je Wout Weghorst, dok je nastupao za rivalski Manchester United, te tom prilikom izazvao razočarenje kod svojih navijača.

Zbog toga, tabla "Ovo je Anfield" ponovo je viralna i aktuelna u engleskim medijima. To je i razlog da se brojni mediji prisjete toga kako je tabla nastala.

Tabla je na kultnom stadionu postavljena u eri legendarnog trenera Billa Shankleya, no to nije bila njegova ideja.

"Shankleyu je, zapravo, tablu preporučio jedan radnik na stadionu koji je obavljao poslove domara", otkrio je Danny Dwyer, vodič Liverpool FC stadiona.

Svrha znaka bila je podsjetiti nogometaše za koji klub igraju, koga predstavljaju te dati suparniku do znanja protiv koga igraju te gdje su došli.

Prvi natpis bio je "Dobrodošli na Anfield", prije nego što je Shankly intervenisao i promijenio ime u "Ovo je Anfield".

Ono što je najnevjerovantije, jeste da su izrađena dva primjerka ove table, a da se jedan, onaj prvi, i danas koristi u jednom restoranu na otoku Man. Nakon toga, druga tabla izrađena je u eri Boba Paisleya 1974. godine i trajala je 24 godine na Anfieldu.

Nije je bilo neko vrijeme, a onda je opet postavljena u eri Brendana Rodgersa 2012. godine. Priča se da je Rodgers pronašao u skladištu nakon što je imenovan za menadžera Liverpoola te da je došao na ideju da se postavi.

"Kada dođete u klub, morate imati osjećaj za prošlost, osjećaj za sadašnjost i osjećaj za budućnost. Jednostavno, osjetio sam da je ovo znak i simbol onoga što je Liverpool bio dugi niz godina. Znak je skinut 1998. godine, ali je bio tu od 1974. godine. Taj period uspjeha bio je fenomenalan", rekao je Rodgers.

Kada je Jurgen Klopp stigao u klub 2015. godine, nametnuo je zabranu svojim igračima da diraju kultni znak dok ne osvoje trofej.