Oštar start
0

KOLUMNA / Nemojte biti Turci u Republici Srpskoj

Piše: Bakir Tiro
Svi problemi u fudbalu Bosne i Hercegovine u krajnjem slučaju bit će riješeni "kiparskim principom".

FIFA i UEFA shvatile su realnost stvari i izradile detaljan plan kako urediti stanje na fudbalskom terenu suverene i međunarodno priznate države.

Marcel Benz, izaslanik FIFA-e i UEFA-e za Nogometni/Fudbalski savez BiH, nikada nije bio jasniji kao prilikom posljednje, ovosedmične, posjete Sarajevu. Nažalost, ponovio je ono što su mnogi znali, odnosno htjeli znati. Ipak, ovaj put, za sve dovoljno pametne ponudio je izlaz do sada bezizlazne situacije.

Dobra strana moguće suspenzije N/FS BiH

Naš fudbal privremeno izbrisat će sa karte svijeta, ukoliko 29. marta na sjednici Skupštine N/FS BiH ne bude usvojen novi Statut Saveza. Da, to smo znali. Znamo i da je "pet do dvanaest" da bi to bilo učinjeno.

Konačno, oči je otvorio i predstavnicima klubova. Pogotovo onima koji nisu vidjeli metar pred sobom, jer su im funkcioneri N/FS BiH iz FSRS bacali prašinu u licu.

"Molili ste FIFA-u i UEFA-u da budete naši članovi i sada morate igrati po našim pravilima", decidno je ustvrdio Benz, te tako razbio sve iluzije onih koji po raznoraznim režimskim medijima u RS klasičnom zamjenom teza pokušavaju obmanuti tamošnju javnost.

Napokon, svi su direktno iz Benzovih usta čuli da su izvršni komiteti UEFA i FIFA već izglasali suspenziju N/FS BiH. Ona stupa na snagu 1. aprila, naravno, ako Statut koji podrazumijeva jednog predsjednika N/FS BiH ne bude usvojen?

Benz je prezentirao i ranije smišljene planove FIFA i UEFA poslije sve izvjesnije suspenzije. Uvest će prinudnu upravu u N/FS BiH. Nazvaše je Komitet za normalizaciju. Sačinjavat će ga istinski sportski radnici iz naših klubova, možda, i stranci. Današnji funkcioneri zauvijek otići će iz bh. fudbala. Umjesto njih u fotelje Izvršnog odbora i Skupštine N/FS BiH sjest će oni kojima "lopta" nije instrument za realiziranje političkih planova i zavjera. Ako je uopće ima, bila bi to dobra strana možebitne suspenzije N/FS BiH.

Poslije višegodišnje patnje, prilikom koje su pokušali depolitizirati naš fudbal i N/FS BiH, čelnicima FIFA-e i UEFA-e, očito, pukao je film. Shodno tome, sačinili su detaljan izlaz iz krize i to po cijenu da Bosna i Hercegovina postane fudbalski Kipar!

Konkretno, Komitet za normalizaciju imat će zadatak da usvoji novi Statut, koji bi bio naknadno izrađen u UEFA-i i FIFA-i. Nametnuti "fudbalski ustav", u spomenutom razvoju situacije, najvjerovatnije ne bi tretirao političke specifičnosti BiH. Ne bi bilo ni nacionalnog ni regionalnog ključa prilikom odluka, ali i raspodjele funkcija u Savezu. Idealno!

Nije kasno da razum prevlada

Političke marionete u FSRS i N/FS BiH koje, i ako 29. marta odbiju usvojiti novi Statut (manje-više isti kao dosadašnji, s izuzetkom uvođenja funkcije jednog predsjednika u četverogodišnjem mandatu) privremeno oštetit će bh. reprezentacije, klubove iz F BiH i RS, kao i sudije koji će biti isključeni iz inostranih takmičenja. Međutim, to neće vječno trajati. Nadrljat će svi koji odbiju priključiti se pod okrilje N/FS BiH sa novim naknadno nametnutim Statutom. Nastavit će tavoriti u izolaciji i besparici. Bit će u identičnoj situaciju kao Turci na Kipru.

Nije kasno da razum prevlada, izbjegne se suspenzija usvajanjem kompromisnog Statuta N/FS BiH. Nije kasno da separatistička politika spusti ručnu kočnicu našem fudbalu.

U protivnom, za otprilike najviše dvije godine u Evropu i svijet opet će razumni i pametni. Sljedbenike separatizma sigurno nećemo gledati na stadionima van njihovog tora u međunarodno nepriznatim prvenstvima.

Nemojte biti Turci u Republici Srpskoj!