Kvalitetna provjera za BiH
0

Neigranje Ibrahimovića za Šveđane je veliki hendikep

Pripremio: Edin Isanović
Zlatan Ibrahimović
Zlatan Ibrahimović
Izabranici Safeta Sušića u subotu će odigrati prijateljsku utakmicu sa Švedskom, reprezentacijom koja je pretrpjela mnogo promjena u posljednje vrijeme. Naime, njihov najbolji igrač Zlatan Ibrahimović oprostio se od državnog dresa, što će im biti veliki hendikep.

Promjena je bilo i na selektorskoj klupi. Umjesto Larsa Lagerbäcka stigao je Erik Hamrén, koji je prije nekoliko godina sa danskim Aalborgom dotakao vrh u prvenstvu.

Lars Lagerbäck, poznat kao dobar psiholog i taktičar, otišao je na klupu Nigerije. On je u švedski nacionalni tim stigao 1997. kao pomoćnik Tommyju Söderbergu. Mnogi pamte da je Švedska imala dva selektora na SP 2002. i EP 2004. No, nakon kontinentalne smotre u Portugalu 2004. ostao je samo Lagerbäck.

Za vrijeme njegove vladavine bilo je dosta konflikata. Poznata je bila netrpeljivost između Ljungberga i Mellberga, dvojcem koji je svađe ponekad rješavao tučom. Neposlušnost je često pokazivao i Ibrahimović kojeg je prije kvalifikacionog dvoboja za Euro 2008. sa Lihtenštajnom Lagerbäck potjerao iz reprezentacije. Ipak, kasnije je promijenio odluku pa je Zlatan ponovo dobio poziv.

Hamrén je stigao 4. novembra 2009. godine, nakon što se Švedska nije uspjela plasirati na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričku Republiku. U grupa si bili treći iza Danske i Portugala. Sakupili su 18 bodova, što je bilo nedovoljno da se dohvati drugo mjesto i baraž. U deset utakmica upisali su 5 pobjeda, 3 remija i 2 poraza.

Reprezentacija Portugala koja je kasnije eliminisala BiH u dodatnim kvalifikacijama imala je bod više.

Sad se Šveđani okreću stvaranju tima za kvalifikacioni ciklus Euro 2012., a kako ističu okršaj protiv “zmajeva” pokazat će kakvo je trenutno stanje u nacionalnom timu. Hamrén je poznat kao stručnjak koji pripreme bazira na podizanju fizičke spreme.

Švedska u brojkama

FIFA ranking: 37 Najbolji FIFA ranking: 2 (novembar 1994.)

Najlošiji FIFA ranking: 42 (jaunar 2010.) Najviše nastupa: Thomas Ravelli (143) Najbolji strijelac: Sven Rydell (49) Najveća pobjeda: Švedska – latvija 12-0 (maj 1927.) Najveći poraz: Engleska (amateri) – Švedska 12-1 (oktobar 1908.) Najveći uspjesi: Svjetsko prvenstvo -11 nastupa (2 mjesto 1958; 3 mjesto 1950 i 1994.)