Nogomet
186

Nedim Hadžić, junak kadetske reprezentacije BiH: Gol protiv Italije mi je najbolji rođendanski poklon

Piše: E. B.
(Foto: fksarajevo.ba)
Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine je ostvarila historijski plasman na Evropsko prvenstvo, a junak mladih Zmajeva u elitnom krugu bio je napadač Sarajeva Nedim Hadžić.

On je postigao pobjedonosni pogodak protiv Italije (1:0) i jedini gol protiv Rusije (1:2), a upravo ti pogoci su našu selekciju odveli na smotru najboljih U17 ekipa u Evropi koja će se u maju održati u Azerbejdžanu.

"Prvi put smo se plasirali na veliko takmičenje i to je za nas veliki uspjeh. Nagrađen je naš rad u proteklih godinu dana. U tom periodu je vladalo zajedništvo u ekipi i to je jedan od razloga uspjeha", kaže Hadžić u razgovoru za Klix.ba.

Prvi kvalifikacioni krug održan je u Moldaviji, gdje je BiH zauzela drugo mjesto u grupi savladavši Estoniju sa 2:1 i domaćina 5:0, te zabiljživši poraz od Ukrajine 0:3.

"Nakon prve dvije utakmice smo osigurali plasman u elitni krug, a u trećoj utakmici smo izgubili od Ukrajine, ali od tada smo se dobro spremili za elitni krug i ostvarili smo plasman na Euro", kaže Hadžić.

Selektor Sakib Malkočević najboljeg strijelca Premijer lige BiH za kadete (28 golova u 16 meča) nije uvrstio na spisak putnika za elitni krug kvalifikacija u Gruziji.

"Bilo mi je krivo. Razočarao sam se. Očekivao sam poziv, dobro sam igrao u sezoni, zabijao sam golove... Ali, to mi je dalo motiv da nastavim dalje da radim. Naknadno sam pozvan i iskoristio sam maksimalno priliku koju mi je selektor pružio", govori sedamnaestogodišnji napadač Sarajeva.

Skromno je reći da je Nedim iskoristio ukazanu priliku. Igrala se 56. minuta protiv Italije. Rezultat na semaforu je glasio 0:0. Ergin Mehuljić je izašao, a u igru ušao Hadžić. Samo devet minuta poslije matirao je Alessandra Plizzarija, golmana Milana.

"To je najvažniji pogodak u mojoj dosadašnjoj karijeri. Do sada sam zabio stotine golova, ali ovaj je poseban", kaže Hadžić, koji je dva dana nakon meča napunio 17 godina.

"To mi je najljepši rođendanski poklon do sada", dodaje on.

Protiv Rusije našim kadetima je odgovarao i poraz do dva gola razlike. Rusi su poveli rano, u 12. minuti, sa 1:0 i svi ljubitelji fudbala u BiH su strahovali za konačan rezultat meča. No, Hadžić je spektakularnim golom u 25. minuti u stilu Van Persieja sa proteklog Mundijala uništio sve nade Rusa za prolazak dalje, a našim momcima osigurao historijski plasman na Evropsko prvenstvo.

"Taj gol je poseban za mene jer sam pomogao ekipi da ostvarimo rezultat koji nas vodi na Euro. Rusi su rano poveli i vršili su konstantan pritisak, a kada sam postigao pogodak nama je bilo mnogo lakše igrati".

Evropsko prvenstvo počinje 5. maja.

"Imamo mjesec dana za pripreme do Evropskog prvenstva. Moramo se dobro spremiti i dobro igrati u klubovima. Najvažnije je da dođemo svi zdravi. U Azerbejdžan ići će 22 igrača, imat ćemo nekoliko okupljanja do tada i idemo napraviti još jedno iznenađenje", nada se Hadžić.

Akademija FK Sarajevo dala je najviše igrača u kadetskoj reprezentaciji BiH, čak pet. Pored Hadžića u U17 selekciji su standardni bili Mehuljić, Resić, Veladžić i Sadiku).

"Mnogo je lakše igrati sa saigračima iz Sarajeva. Svi se dobro poznajemo, znamo gdje ko stoji na terenu u datom trenutku. Vidjeli ste i protiv Rusije kada mi je Resić asistirao za pogodak - tačno je znao gdje se ja nalazim", napominje Hadžić.

Sarajevo je lider na prvenstvenoj tabeli u kadetskoj konkurenciji sa dva boda više od Željezničara.

"Mogli smo i više bježati Želji, ali kiksali smo u prvom dijelu sezone posljednje dvije utakmice. Mislim da ćemo obraniti titulu, imamo zaista dobre šanse za to", smatra Hadžić.

Hadžić je karijeru počeo u Novom Gradu, odakle je prešao u Olimpic, a u januaru prošle godine postao je član Akademije FK Sarajevo. Sa ekipom s Koševa je potpisao i profesionalni ugovor.

"To je nagrada za moj naporan rad. Klub mi je pružio šansu i iskoristit ću je maksimalno. Moj saigrač Veladžić je već debitovao za prvi tim, zaslužio je to. Nadam se da ću i ja uskoro debitovati", kaže Hadžić, kojem je uzor napadač Barcelone Luis Suarez.