Političke igre
180

Nebojša Vukanović objasnio kako je Leotar preko SNSD-a ušao u Premijer ligu BiH

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Opozicioni zastupnik u NSRS-u Nebojša Vukanović je na svom Youtube kanalu govorio o malverzacijama u režiji SNSD-a, a među njima se, kako je naveo, nalazi i ulazak Leotara u nogometnu Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

Vukanović je danas dao izjavu u policiji u predmetu protiv gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i generalnog sekretara SNSD-a i direktora Elektroprivrede RS-a Luke Petrovića zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja i štete koja je pričinjena Gradu Trebinju u iznosu od 486.000 KM.

Između ostalog, Vukanović je objasnio kako je Leotar ušao u Premijer ligu BiH umjesto Krupe, a da je svemu kumovao SNSD, vladajuća stranka u RS-u.

"Imao sam saznanja da Luka Petrović želi koristiti svoj politički položaj da Fudbalski klub Leotar politički, a ne kroz takmičenje uvede u Premijer ligu iz razloga što je on u Trebinju poznat kao grobar fudbalskog kluba, ali i sporta jer je on kao predsjednik uništio Leotar. Napravio je milionski dug, a klub je zbog blokiranih računa izbačen u najniži rang. Petrović je također nezakonito stavio stadion pod hipoteku", rekao je Vukanović, a potom pojasnio kako je Leotar ove sezone postao ponovo premijerligaš.

"On je želio 'pilatovski' oprati ruke i da kaže - ponovo smo vratili Leotar u Premijer ligu. Postigao je neku vrstu političkog dogovora sa porodicom Ilić (čelnim ljudima Krupe, op. a.) čiji je jedan član predsjednik Skupštine Grada Banja Luka. To su istaknuti funkcioneri SNSD-a koji imaju firmu 'Eko Euro Tim' koja dobija unosne poslove od javnih ustanova i institucija. Međutim, kako su izgubili vlast u Banjoj Luci, očito da više nisu imali takvih mogućnosti kao nekada, pa su odlučili nekom prepustiti takmičenje u Premijer ligi, a da zauzvrat dobiju neke ustupke. U tom dogovoru iza kulisa sa generalnim sekretarom SNSD-a Lukom Petrovićem su se dogovorili da oni prepuste Krupino mjesto Leotaru u Premijer ligi", navodi Vukanović.

Vukanović je dodao i da je Leotar imao velikih finansijskih problema i blokirane račune, ali da su oni riješeni na način da je "mimo odluke Skupštine Grada Trebinje i mimo zakona gradonačelnik Ćurić prebacio 486.000 KM na račun firme 'Ubla Tours' koja je dobila na upravljanje Autobusku staricu Trebinje", te da se pomoću tog novca Leotar mogao takmičiti u Premijer ligi BiH.

Kako saznaje portal Klix.ba, o ovome je bilo riječi i na saslušanju pred Međunarodnim sportskim sudom (CAS) u Lozani 23. novembra u predmetu "Mladost Doboj Kakanj protiv Nogometnog saveza BiH".

Vukanovićevu izjavu o Leotaru možete pogledati od druge minute priloženog videa.