Nogomet
10

Nebojša Milošević: Mnogi tereni u ligi su očajni i tu ne postoje uslovi za razvoj igre

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Trener Radnika iz Bijeljine Nebojša Milošević u razgovoru za zvanični portal tog kluba govorio je o svojoj trenerskoj karijeri, o boravku u Radniku, kao i o planovima u ovom klubu.

"Prilikom dolaska u Radnik, Nebojša Milošević je bio poprilično nepoznat fudbalskoj javnosti u BiH. Ovaj stručnjak rodom iz Kragujevca, a sa očeve strane porijeklom iz Banja Luke u klub je došao u poprilično kompleksnom momentu nakon iznenadnog odlaska trenera Slavka Petrovića u Željezničar. Miloševićev prethodnik je sa Radnikom ostvario najbolje rezultate u historiji kluba, ali to nije bilo od pretjeranog značaja novom treneru koji je preuzeo klupu Plavih samo tri dana pred utakmicu sa Sarajevom u sedmom kolu Premijer lige", navodi se na stranici kluba.

Ta utakmica protiv Sarajeva okončana je rezultatom 0:0, a onda su uslijedile tri vezane ligaške pobjede nad Olimpicom, Širokim Brijegom i Slobodom. Prije dolaska u Radnik nije pratio dešavanja u ovom klubu, kao ni u Premijer ligi niti je imao visoko mišljenje o stanju fudbala na ovom prostoru. Sve je promijenio razgovor sa predsjednikom Radnika Mladenom Krstajićem.

"Prije dolaska u Radnik sam imao nekih dodirnih tačaka sa klubom. Kada sam vodio Rad igrao sam jednu prijateljsku utakmicu protiv Radnika, a kao trener BSK Borče smo ugostili Radnik na igralištu na Adi Ciganliji. Preko nekih prijatelja sam površno pratio dešavanja u klubu. Što se tiče praćenja fudbala u BiH ono je bilo u sferi profesionalnog interesovanja. Kada sam se vratio iz Kine u junu nisam imao planove vezane sa klubove sa naših, balkanskih prostora koje uglavnom prate lažna obećanja, nerealne ambicije i loša infrastruktura, gdje je utopija ulaziti u ozbiljan posao. Pozivom predsjednika Krstajića sam bio iznenađen, jer sam znao da je klub imao dobrog trenera i stabilne rezultate", kazao je Milošević te je istakao da je Krstajić suprotnost od onoga što je mislio o fudbalu na ovim prostorima.

Milošević je na preporuku Krstajića nastavio raditi sa postojećim članovima stručnog štaba koje je u razgovoru za stranicu Radnika posebno pohvalio. Jako važan period bio je odlazak na mini-pripreme na Zlatibor nakon utakmice sa Sarajevom.

"Odlazak na Zlatibor je bio ključni momenat. Poslije razgovora sa predsjednikom Krstajićem sam brzo u sebi prelomio, jer sam osjetio da u klubu postoji prostor da pokažem svoje ljudske i karakteristike. Odlično smo odigrali utakmicu protiv Sarajeva, iako sam na klupu sjeo samo tri dana pred utakmicu. Posle utakmice sa Sarajevom sam sa Upravom kluba jako brzo dogovorio odlazak na mini-pripreme na Zlatibor. To je bio pun pogodak. Tih četiri. pet dana na planini nam je omogućilo da se što prije upoznamo i prava je šteta što klub ne raspolaže finansijama da svaku reprezentativnu pauzu koristimo na isti način", smatra Milošević.

Poslom fudbalskog trenera Milošević se bavi 19 godina tokom kojih je radio i u omladinskim selekcijama. Kao trener u seniorskom pogonu ranije je radio u Radničkom iz Obrenovca, Radu i BSK-u iz Borče. Kao pomoćni trener radio je u Crvenoj zvezdi sarađivajući sa Vladimirom Petrovićem Pižonom, Ratkom Dostanićem, Aleksandrom Hristićem i Nenadom Laletovićem. Prije dolaska u Bijeljinu radio je u stručnom štabu Slaviše Stojanovića u kineskom Jataiju. Govoreći o Premijer ligi kaže da je to jako neizvjesno takmičenje u kojem je nakon 12 odigranih kola zabilježio šest pobjeda, četiri remija i dva poraza.

"Moj glavni utisak je da je Premijer liga jako neizvijesno takmičenje. Po historiji, finansijskim mogućnostima i navijačkom podrškom izdvajaju se Zrinjski, Sarajevo i Željezničar. Ova tri kluba imaju kvalitet više. Također, Olimpic i Čelik su se izdvojili u drugom smieru. Ostatak lige je sličnog kvaliteta i odlučuju nijanse, u smislu bolje organizacije kluba, stabilnosti i dugoročnosti u radu, pa se na kraju to sve izdefiniše po osvojenom broju bodova. Osnovni nedostatak klubova je loša infrastaruktura. Loši uslovi su bili primjetni u cijeloj ligi u posljednjih mjesec dana kada je kvalitet utakmica u cijeloj ligi opao. Na mnogim stadionima su tereni očajni i tu onda nema ni kvalitetne igre. Borbenost i zalaganje su tu, ali ne postoje uslovi za razvoj fudbalske igre. Naše utakmice sa Krupom, Zrinjskim i Širokim Brijegom su bile visokog kvaliteta i kada bi te utakmice bile premještene u infrastrukturni ambijent holandskog ili belgijskog prvenstva mislim da bi to bile više nego kvalitetne predstave", govori Milošević.

Tokom zimskog prijelaznog roka Milošević planira dovesti dva, tri pojačanja, ali i zadržati kontinuitet postojećeg tima. Kada su u pitanju eventualni odlasci, na meti je napadač Marko Obradović, ali klub se sprema i za takav scenarij,

"Planove i taktiku formiram na osnovu igrača kojima raspolažem. Mi imamo koncept tima za narednu sezonu i prva ideja stručnog štaba i uprave jeste da zadržimo kontinuitet ovog tima, da se dalje nadograđujemo, da probamo na dvije, tri pozicije da pojačamo konkurenciju i dobijemo na kvalitetu. Prije svih, Marko Obradović je u epicentru interesovanja. Normalno je da on napravi iskorak u svojoj karijeri. Da li će to biti u ovom ili narednom prelaznom roku, to ćemo vidjeti, ali smo spremni i za varijantu njegovog odlaska gdje smo spremili plan A i plan B", kazao je trener Radnika.

Slaba posjeta na Gradskom stadionu ono je čime Milošević nije zadovoljan i pčekivao je veću podršku publike. Nada se većem broju navijača u drugom dijelu sezone, a kao primarni cilj kluba naveo je plasman u Ligu za prvaka.

"Prvenstvo Premijer lige je takmičenje klubova, a ne samo timova. Snagu kluba ne čini samo 11 igrača na terenu, niti članovi Upravnog odbora. Klub čini sinergija igrača, trenera, zaposlenih u klubu, Uprave, navijača, klime u gradu, finansija, logistike i što se toga tiče mi smo mnogo zahvalni Skupštini Grada i Gradonačelniku Mićiću na podršci koju imamo. Tabela na kraju takmičenja predstavlja realan i objektivan odnos u snazi klubova te sezone. Mi smo za sada na dobrom putu da ostvarimo svoje ciljeve i da Radnik kao klub i Bijeljinu kao grad pozicioniramo u vrhu fudbalske scene BiH. Na proljeće ćemo učiniti sve što je do nas da nadogradimo uspjehe i rezultate ostvarene u prethodne dvije godine, a u tome očekujemo podršku svih kojima Radnik znači. Za početak, kao što sam ranije naveo, cilj je da plasmanom u Ligu za prvaka izbjegnemo borbu za opstanak", kazao je Milošević.

Radnik je nakon 18 odigranih kola na petom mjestu prvenstva sa 30 bodova, osam manje od prvoplasiranog Zrinjskog.