Nogomet
509

Navijači Zmajeva uživaju u Atini, bh. šalovi na Akropolju

Piše: D. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH će u nedjelju odigrati kvalifikacijsku utakmicu za plasman na Svjetsko prvenstvo protiv Grčke u Atini, a grupa navijača koja je stigla s turističkom agencijom Centrotours uživa u ovom gradu.

Navijači su danas bili na Trgu Sintagma u čijoj su neposrednoj blizini brojni restorani, kafići i noćni klubovi. Radi se o samom centru Atine, koji je posebno "živ" subotom navečer. Ovaj dio grada se smatra i šoping zonom.

Naši navijači su posjetili i zgradu grčkog Parlamenta te su prisustvovali smjeni straže, a vidjeli su i spomenik Nacionalnog pomirenja, staru Skupštinu koja je sada muzej, a dobra prilika za fotografisanje bila je i na starom Olimpijskom stadionu na kojem su otvorene prve moderne Olimpijske igre u Atini 1896. godine, kada je prisustvovalo 50.000 ljudi. Kompletan stadion je napravljen od mermera.

Na ovom stadionu će biti završen i nedjeljni Atinski maraton, koji trči stazom za koju se pretpostavlja da je ista kao ona kojom je Filipides trčao da javi da su Atinjani pobijedili Persijance 490. godine prije nove ere od mjesta Maraton do Atine.

Grupa bh. navijača je vidjela i novi Akropoljski muzej, čija je izgradnja koštala više od 100 miliona eura te Nacionalnu bibilioteku s mnogobrojnim vizantijskim rukopisima.

Navijači će u Atini dočekati utakmicu između Grčke i BiH, koja se igra u nedjelju na stadionu Georgios Karaiskakis u Pireju.