Nogomet
0

Navijači Želje: Određeni dijelovi kluba ne prate rezultate na terenu

Klix.ba
Predstavnici Udruženje navijača FK Željezničar The Maniacs 1987(UNFKŽTM 1987) prisustvovali su sjednici Uprave kluba s Grbavice te su uručili pismo navijača povodom situacije u kojoj se aktuelni bh. prvak nalazi.

"Zbog dešavanja u klubu tokom prethodnih nekoliko dana, ali i zbog generalne situacije, mi navijači FK Željezničar osjećamo potrebu da istaknemo nekoliko važnih stvari. Prvo, svjesni smo teških okolnosti u kojima klub trenutno funkcioniše. U organima vlasti nema sluha za probleme sportskih klubova, već neko vrijeme nismo realizovali očekivane prodaje igrača, stanje u privredi je vrlo teško pa je i sa te strane teško doći do poslovnih partnerstava, a ni na tribinama slika nije na zadovoljavajućem nivou, jer posjeta nije onakva kakvu zaslužuje šampion države. Ipak, to su samo neki segmenti o kojima bi se moglo govoriti", istakli su iz UNFKŽTM 1987 na početku pisma.

Navijači smatraju da klub, uprkos trofejima, ne ide dalje te zahtijevaju postojanje sistema odgovornosti koji će to omogućiti.

"Ovom prilikom želimo naglasiti neke druge stvari. Za razliku od nekih faktora na koje je teško utjecati, na one unutar kluba je itekako moguće. Uprkos dobrim rezultatima na terenu i redovnom osvajanju domaćih trofeja, očigledno je da određeni dijelovi kluba ne prate nivo rada prvog tima. Zbog toga i prvi tim počinje stagnirati, a naš klub u cjelini ne ide naprijed. Za takvo stanje ne postoje izgovori niti je moguće prebaciti odgovornost na nekog drugog. Svaki zadatak ima svoju unutrašnju adresu i odgovornost za neizvršavanje nekih zadaća ili njihovo neadekvatno izvršavanje je na ljudima unutar samog kluba. Mi smo prilično dobro upoznati o radu, slabom radu ili potpunom neradu pojedinaca. Nije nam namjera da se miješamo u rad organa kluba, ali nije velika mudrost zaključiti šta treba učiniti ako pojedinci ne zadovoljavaju sve veće i veće zahtjeve sve jačeg i jačeg kluba. Nevažno je da li neko ne želi raditi ili jednostavno nije dorastao tome. Sistem odgovornosti mora postojati ako planiramo biti ozbiljan i funkcionalan klub", navodi se u saopćenju.

Navijači su dali podršku Amaru Osimu, koji je prema njihovom mišljenju najzaslužniji za uspjehe posljednjih godina, no, ukoliko ne bude promjena u organizaciji i komunikaciji, najavili su da neće biti samo nijemi posmatrači.

"Želimo izraziti i našu bezrezervnu podršku Amaru Osimu, najzaslužnijem pojedincu za to što se u našem klubu posljednjih godina dešavaju pozitivne stvari. Razumljivo, on to nije stvorio sam. Malobrojni pojedinci su mu pomogli u nastojanjima da se poboljšaju uslovi za rad, no sada smo dosegli nivo koji se ne može održati ukoliko se neke stvari ne promijene. Rezultati na terenu su daleko iznad organizacije koja bi trebala biti u njihovoj službi. Takvo stanje je neodrživo na duži rok. Sigurni smo da je Amaru Osimu to sasvim jasno i osjećamo da bi on mogao odustati od svega zbog nerada drugih. To nećemo dopustiti. Vi to shvatite kako god želite, ali mi smo već jednom prošli kroz tu priču. U to vrijeme nismo bili dovoljno organizovani i jedinstveni. Sada smo neuporedivo snažniji i odlučniji. Drugi put, ako do njega dođe, nećemo stajati po strani. U to budite sigurni. Navijači svoj klub jednako podržavaju i na našem stadionu i onda kada igramo stotine ili hiljade kilometara daleko od Grbavice. Prihvatamo da se nekada dešavaju i propusti na našoj strani. Mi konstantno radimo na rješavanju naših problema. Očekujemo da i vi radite isto. Postoje nesuglasice u međusobnoj komunikaciji, a dio ukupnog problema leži u činjenici da u Skupštini kluba, u kojoj prema Statutu navijači imaju svoja mjesta, trenutno sjede osobe koje nisu naši predstavnici", saopćeno je iz UNFKŽTM 1987.

Navijači zahtijevaju bolju saradnju kluba s njihovim predstavnicima te su istakli spremnost da pomognu Željezničaru.

"Znajte da našu podršku možete imati i da smo spremni pomoći ako na vašoj strani imamo ozbiljne sagovornike. Uostalom, radna grupa sastavljena od naših predstavnika je tokom protekle godine bila na raspolaganju klubu i za to vrijeme je zasigurno uradila više nego neki koji za svoj 'rad' ostvaruju pravo na plaću. Njeni članovi su voljni nastaviti rad i u budućnosti. Međutim, isto tako znajte da navijači neće biti nijemi posmatrači dešavanja ako neki očigledni problemi ostanu neriješeni. Mi nikome ne priznajemo da ovaj klub voli više nego mi i spremni smo to dokazati ako bude potrebno", navodi se u pismu navijača Željezničara.