Svijet forumaša
0

Navijači Sheriffa se pribojavaju Željezničara

Sarajevo-x.com
Bh. predstavnik u 2. pretkolu Evropske lige, ekipa Željezničara će snage odmjeriti sa moldavskim Sheriffom. Koliko god u Željezničaru bili zabrinuti zbog jakog protivnika, toliko su zabrinuti i navijači njihovih protivnika.

To je očigledno kada se uzme u obzir ono o čemu pišu na forumu namijenjenom pristalicama ovog kluba.

Trener "plavih" s Grbavice, Amar Osim, izrazio je nezadovoljstvo i žrijeb nazvao "nedostatkom sreće". On smatra kako je njegova ekipa uz malo sreće mogla dobiti lakšeg protivnika. No, ni u Moldaviji nisu mirni, a to se može zaključiti po izjavama navijača Sheriffa.

Većina navijača se slaže da je Željezničar ozbiljan tim. Neki od njih su naveli sličnost između bh. i hrvatskih klubova, te pozvali na ozbiljnost i opreznost. Razlog za to je prošlogodišnji duel sa Dinamom iz Zagreba, kada je Sheriff na penale u kvalifikacijama za Ligu prvaka prošao dalje. Oni se pribojavaju da bi im se ista "drama" mogla ponoviti i protiv našeg predstavnika

Neki od navijača su puni samopouzdanja i tvrde da pobjeda neće doći u pitanje, jer je moldavski klub "mnogo kvalitetniji od Željezničara". No, njihove tvrdnje drugi osporavaju riječima da "plavi" imaju čvrstu ekipu koja je odigrala zajedno nekoliko sezona.

Navijači Sheriffa misle, baš kao i Amar Osim, da je njihov klub mogao dobiti lakšeg protivnika da im je žrijeb bio kojim slučajem naklonjen.

Među navijačima vlada uvjerenje da je Željezničar opasna ekipa koja konstantno demonstrira svoju snagu, ali da Sheriff to može prevazići i izaći kao pobjednik iz ovog duela. Oni vjeruju u svoj tim i nekoliko pojačanja koja su stigla u klub. Mnogi su se koncentrisali i na odbranu osvajača Kupa BiH riječima da je golman Ibrahim Šehić najjača karika, dok zadnja linija nije na njegovom nivou.

Za kraj, navijači Sheriffa su se osvrnuli i na navijače Željezničara, popularne "Manijake", a postavili su i nekoliko klipova njihovog navijanja. Iskoristili su priliku pozvati ostale navijače i pristalice Sheriffa da na utakmicu dođu u što većem broju, te da budu korektni u navijanju.

S druge strane, na oficijelnoj stranici Željezničara je predstavljen njihov protivnik koji je samo na prvi pogled bezazlen. "Plavima" je jasno da je moldavski klub njima i našoj javnosti potpuna nepoznanica.

Sheriff je osnovan 1997. godine. Od tada su prošli dug put od nižih rangova do grupne faze Evropa lige koju su u prošloj sezoni igrali veoma uspješno. U prošloj sezoni su bili viceprvaci iza ekipe Dacia. Od 39 susreta u domaćem prvenstvu su izgubili samo četiri, što im nije bilo dovoljno da odbrane titulu osvojenu pretprošle sezone.

Prvaci svoje zemlje su bili deset puta. Finansijski su izuzetno snažni obzirom na moćnog generalnog sponzora čije ime i nose. Prema njemačkom transfermarktu, cijena cijelog tima Sheriffa procjenjuje se na 5.375.000 eura, što je značajno manje od cijene tima Željezničara koji vrijedi 7.425.000 eura.

Tim iz Tiraspola sačinjen je od velikog broja internacionalaca iz Brazila, Argentine, Rusije, Gruzije, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Ukrajine, Srbije, Burkine Faso, Bugarske, Senegala itd.

Prvi susret Željezničar i Sheriff odigrat će 14. jula na ''Koševu'' dok je revanš na rasporedu sedam dana kasnije na stadionu Sheriffa.

Po svemu sudeći, ova utakmica će biti spektakl, kako na terenu, tako i na tribinama.