Jači od medija i politike
32

Navijači ludo slave pobjedu Riquelmea na najvećim nogometnim izborima u Argentini ikada

N. M.
Riquelme među navijačima (Foto: Twitter)
Riquelme među navijačima (Foto: Twitter)
Legendarni argentinski nogometaš Juan Román Riquelme (45) pobijedio je na najvećim izborima u historiji nogometa u Argentini i postao predsjednik Boce Juniors, čiji navijači to danas ludo proslavljaju.

Navijači ovog slavnog kluba birali su novog predsjednika između Riquelmea i Andresa Ibarre, a Riquelme je slavio s dvostruko više osvojenih glasova.

Dobio je Riquelme povjerenje čak 30.318 navijača, dok je za Andresa Ibarru glasalo njih 15.949, a jedini veći izbori u historiji svjetskog nogometa bili su oni za predsjednika Barcelone 2010. godine.

Tada je za predsjednika Barce izabran Sandro Rosell, a ukupno je na izbore izašlo 59.000 navijača.

Zanimljivo je da je Riquelme bio u veoma podređenoj poziciji pred ove izbore jer je protivkandidat Ibarra imao podršku politike i medija. Uz Ibarru je bio bivši predsjednik Argentine Mauricio Macri,, ali uprkos svemu je Riquelme odnio pobjedu.

Riquelmeov mandat trajat će do kraja 2027. godine i zadatak mu je da vrati Bocu na vrh, kao što je to činio tokom igračke karijere.

Dok je legendarni veznjak bio na terenu, sa njim je Boca osvojila četiri naslova prvaka države i tri titule Copa Libertadores, što je bilo dovoljno da izraste u ikonu kluba.

Danas ga navijači smatraju većom legendom i od Martina Palerma i Diega Armanada Maradone, koji nisu imali takav doprinos uspjesima kluba, a imao je Riquelme uspjeha i kad se vratio na poziciju čelnika jer je Boca s njim u rukovodstvu i sa Hugom Ibarrom na klupi osvojila šampionat prije dvije godine.

Riquelme je za Bocu Juniors u igračkoj karijeri nastupio 267 puta, postigao 72 gola i 68 asistencija, a dubok trag ostavio je i u španskom Villarrealu sa 143 utakmice i 45 golova.

Za reprezentaciju Argentine je odigrao 51 utakmicu i postigao 17 golova.

Boca Juniors ove godine igra jako loše i trenutno je tek sedmoplasirani tim na tabeli šampionata sa 17 bodova manje od lidera River Platea.