Nogomet
15

Napoli lider, Higuain prvi strijelac: Mogu li do Scudetta koji čekaju od 1990. godine?

Piše: Edin Isanović
Gonzalo Higuain (Foto: EPA)
Gonzalo Higuain (Foto: EPA)
Napoli je pobjedom protiv Intera u prošlom kolu rezultatom 2:1 stigao na tron italijanske nogometne elite. I to nakon 25 godina. Izabranici Maurizija Sarrija igraju sjajno ove sezone, a težit će da ostanu na vrhu Serie A.

Nekadašnji trener Empolija sa klupe izvenredno vodi Napoli koji će pokušati osvojiti Scudetto prvi put nakon sezone 1989/1990. Nogometni stručnjaci u Italiji vjeruju da aktuelna generacija može dotaći vrh i prvi put nakon odlaska Maradone osvojiti naslov prvaka. Recimo i to da su početkom oktobra na San Siru Milan deklasirali sa visokih 4:0.

Higuain je prvi strijelac tima, ali i čitave lige. Argentinac je postigao 12 pogodaka u prvenstvu. Gol razlika lidera je plus 17, a samo je Roma postigla više pogodaka. Ipak, Napoli je primio manje golova.

U narednom 15. kolu tim sa San Paola gostuje u nedjelju kod Bologne koja je na nezavidnom 18. mjestu. Sve ukazuje na to da ih čeka težak zadatak.

Nakon toga, kući igraju protiv Rome i vjerovatno će ta utakmica pokazati ima li aktuelna generacija kapacitet za ostanak na vrhu.