Nogomet
137

Napadač Slobode Mersudin Ahmetović: Ostao sam u klubu i pored ozbiljnih ponuda

Piše: M. H.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Igrači tuzlanskog fudbalskog kluba Sloboda su na stadionu Tušanj počeli pripreme za novu sezonu Premijer lige BiH.

Istaknuti napadač u crveno-crnom dresu i miljenik navijača tuzlanske Slobode Mersudin Ahmetović u protekloj sezoni Premijer lige BiH nalazi se na trećem mjestu strijelaca sa postignutih devet golova i jedan je od najzaslužnijih za Slobodin plasman na prvo mjesto na tabeli.

Tridesetogodišnji Ahmetović je u dresu Slobode drugi put u karijeri. Njegov prvi angažman u dresu crveno-crnih bio je od 2003. do 2007. godine, nakon čega odlazi u Rusiju, gdje je postigao značajne rezultate, posebno u klubu Rostov, zatim Volga, Salyut i Zhetsy.

Nakon šestogodišnjeg angažmana u Rusiji Ahmetović se u februaru prošle godine ponovo vratio u tim tuzlanske Slobode.

U razgovoru za portal Klix.ba Ahmetović navodi nekoliko ozbiljnih ponuda koje je odbio, te se ipak odlučio ostati u Slobodi, priča o dosadašnjim iskustvima i planovima.

Ahmetović ističe da je po povratku iz Rusije napravio pauzu od dva i po mjeseca, tako da je došavši u Slobodu više sjedio na klupi, nego što je igrao, ali je nakon dobrih priprema napredovao.

Igrao je šest godina u Rusiji i jednu godinu u Kazahstanu.

Naš sagovornik naglašava da je u posljednje vrijeme odbio nekoliko ponuda, te je ostao u tuzlanskoj Slobodi, kojoj je iz više razloga privržen.

"Imao sam ugovor na stolu za Albaniju, ali sam ostao u Slobodi, jer ambicije koje Sloboda trenutno ima nisam želio ispustiti. Ova prilika se ukaže jednom u ko zna koliko godina, tako da sam ostao tu da završimo ono što smo zacrtali“, priča naš sagovornik.

Dok je igrao u Rusiji 2009. godine, Ahmetović je trebao dobiti poziv od menadžera da igra za bh. nogometnu reprezentaciju, ali do toga nije došlo. Kaže da razloge zašto do toga nije došlo ne bi iznosio u javnost.

Zvali su ga iz Novog Pazara da bude njihovo pojačanje ove zime, ali je i tu ponudu odbio. Ističe da je već razmišljao da okonča svoju karijeru na terenu.

"Nakon što sam se vratio iz Kazahstana, razmišljao sam da napustim fudbal, jer igram već dvije decenije. Bilo je dosta odricanja“, ispričao je.

Ahmetović je prijatelj sa kapitenom Slobode Zajkom Zebom. Kaže da su se upoznali u Rusiji 2008. godine te se na njegov nagovor ponovo vratio u Slobodu, a kaže da je s menadžerom Ahmedom Hasanovićem našao "zajednički jezik" za minut.

Naš sagovornik otkriva da je prije pet dana imao ponudu da igra za jedan turski klub, ali je odbio, jer za sada ne želi nigdje iz Slobode.

Na pitanje da li planira svoju fudbalsku karijeru okončati u tuzlanskoj Slobodi, Ahmetović odgovara da je u fudbalu nezahvalno prognozirati.

"Ukoliko bi se pojavila neka enormna ponuda koja se ne odbija, možda bih otišao. Trenutno sam u Slobodi i ne znam da li postoji drugi klub pored Slobode u Premijer ligi za koji bih mogao igrati“, priča nam Ahmetović.

Ocijenio je da je atmosfera u timu crveno-crnih dobra, a rezultat sve govori.

"Drugačije je kad ste na prvom mjestu i kad se bez pritiska trenira, osjeti se drugačija atmosfera i među navijačima“, dodaje on.

"Ako ne dajete maksimalno u poslu teško je postići cilj, jer fudbal ne oprašta sitnice", zaključuje naš sagovornik.

Od nove sezone očekuje da svi u timu prije svega budu zdravi kako bi maksimalno radili, a rezultati će biti na kraju, kada se sabiraju bodovi.

Na pitanje za mišljenje o Musemićevom izboru dva nova igrača, odgovara da vjeruje ljudima u struci koji biraju igrače, te se nada da će im pomoći da postignu što bolji rezultat.

O predstojećoj polusezoni navodi da neće biti jednostavno osvojiti titulu.

"Svjedočimo da se mnogi klubovi pojačavaju, te također imaju ambicije da osvoje prvo mjesto na tabeli. Mi u Slobodi imamo dobar raspored, dobru situaciju, ali u fudbalu se stvari mijenjaju, tako da se do kraja nikad ne zna“, pojašnjava on.

Za svoje dvije decenije igranja kaže da mu je kod kuće najljepše, ali da je svugdje upoznao dobrih ljudi i situacija.

"U Rostovu sam bio tri godine, možda bih to izdvojio jer je to moj prvi angažman van BiH i najduže sam se zadržao“, priča Ahmetović.

Ugovor u tuzlanskoj Slobodi mu ističe u junu ove godine. Nema konkretne planove nakon toga.

"Ja bih da odradim kvalitetno narednih pola godine, pa vidjet ćemo poslije“, poručuje.

Privržen je tuzlanskom klubu, jer je prema njegovim riječima Sloboda jedan od najboljih klubova, ne samo i BiH, već i šire, to je i njegov kanton, poznat teren, tu je, kako kaže, domaći.

Tvrdi da su navijači prema njemu bili korektni i kada nije igrao dobro i nada se da će ih veseliti dobrim igrama.

Posao fudbalera kao i svaki drugi ima i prednosti i nedostatke. Naš iskusni sagovornik koji je promijenio osam klubova do sada ističe da sport zahtijeva mnoga odricanja.

"Kad su mnogi izlazili i družili se, ja sam morao trenirati, otići od kuće, od društva s kojim sam provodio vrijeme svakodnevno. Budete odsutni od kuće po pola godine, ali isto tako se upoznaju mnogi ljudi, gradovi, kontinenti, tako da je ipak više prednosti“, priča naš sagovornik.

Kaže da kada bi ponovo birao profesiju i 100 puta, svaki put bi odabrao nogomet.

Ahmetović je treći strijelac u protekloj sezoni Premijer lige BiH.

Kaže da su mu ambicije da ponovi ili da postigne još bolji rezultat.

"Trudit ću se da nastavim gdje sam stao“, poručuje.

U prvom kolu Crveno-crni igraju s ekipom Borca iz Banje Luke 7. februara. Ahmetović smatra da to neće biti laka utakmica.

"Idemo na pobjedu, a rezultat ćemo vidjeti“, poručuje on.

Na pitanje koja će od predstojećih utakmica biti najteža, odgovara da su sve utakmice teške, kako sa ekipama koje se bore za opstanak, tako i za titulu.

"Svaki put moramo dati svoj maksimum da bismo pobijedili“, ističe on.

Za kraj razgovora poručuje da se, i nakon što prestane igrati u dresu, planira nastaviti baviti fudbalom, da li kao trener, menadžer ili osnovati školu fudbala još je rano govoriti.