Nogomet
90

Najstariji sarajevski navijač: Kako je Kemo na opkladi dobio mercedes i lokal

Klix.ba
Kemo Lakača (Foto: Anadolija)
Kemo Lakača (Foto: Anadolija)
Od dosadašnjih 100 prvenstvenih duela Željezničara i Sarajeva Kemal Kemo Lakača, najstariji vatreni navijač u bh. prijestolnici, propustio je samo dva, jer je bio u bolnici.

U bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici (SFR) Jugoslaviji bio je jedan od dva najznačajnija gradska fudbalska derbija. Uz beogradske okršaje Crvene zvezde i Partizana, dueli Sarajeva i Željezničara zauzimali su mjesto u epicentru sportske javnosti.

Međutim, utakmice ''ljutih'' sarajevskih rivala umnogome su se razlikovale, a i danas se razlikuju, od mečeva Zvezde i Partizana, pa i najvećeg hrvatskog derbija između Dinama i Hajduka.

Rivalstvo nije ništa manje no u susjednim zemljama. Naprotiv, netrpeljivost je prisutna, ali nije izražena (organiziranim i masovnim) nasiljem, već uglavnom posebnim sarajevskim šarmom.

Junak ove priče poznat je brojnim fudbalskim zaljubljenicima sa Balkana. Jedan je od onih koju su obilježili historiju mečeva ''bordo'' i ''plavog'' tima. Rođen je davne 1932. godine, a za sebe kaže da je navijač od 1946.

''Od dosadašnjih 100 prvenstvenih derbija propustio sam dva, jer sam bio u bolnici. Sve ostale gledao sam na stadionima. Radovao se i tugovao. Utakmice Sarajeva i Želje više su od sporta. To je način života za mnoge Sarajlije'', priča za agenciju Anadolija (AA) Kemal Kemo Lakača, najstariji vatreni navijač od kako je vječitog bh. derbija.

Popularni Kemo danas se, nažalost, kreće uz pomoć štaka, ali i one su, također, u bordo izdanju.

Zanimljivi sagovornik AA naglašava da niko u gradu na Miljacki davnog 10. oktobra 1954. godine, kada je odigran prvi prvenstveni meč Željezničar – Sarajevo, nije mogao pretpostaviti da će se tada početi pisati historija, ne samo sporta, nego i sarajevskog kulta.

''Da je tada neko rekao da će utakmice Sarajeva i Želje biti derbi sa tradicijom, rivalstvo poput Dinama i Hajduka ili Partizana i Crvene zvezde, svi bi mu se smijali'', istakao je Lakača za Anadoliju, dodavši:

''Iz godine u godine naš rivalitet je jačao. Zanimanje za utakmicu svih utakmica u BiH počelo je rasti, da bi preraslo u svojevrstan pokret i danas prisutan. Susreti Sarajeva i Želje nisu samo bosanski, nego i regionalni kult''.

Lakača se sjeća da je na derbije išao zajedno sa navijačima Željezničara. Lijep gest i tradiciju i danas njeguju određene grupe fanova obje ekipe.

''Ih, krene ti nas 20 sa Bjelava. Nas 10 navijači Sarajeva, a njih 10 su za Želju. Zezamo se, pjevamo zajedno, i to zagrljeni do stadiona. I na stadionu smo nekada sjedili jedni sa drugima'', prisjeća se Lakača.

Apelirao je na ''mladu raju'', trenutno najžešće navijače i Sarajeva i Želje, da se fizički ne sukobljavaju.

''Mi, stanovnici herojskog Sarajeva smo braća, ma kako se zvali i koje vjere bili. Istina, razlikujemo se po klupskoj opredijeljenosti, što je bitno, ali ne i da bi se tukli''.

''Doajen'' među sarajevskim navijačima tvrdi i da međusobni obračuni ''Hordi zla'' i ''Manijaka'', ali i svih ostalih navijački grupa u regiji mogu samo voditi ka zlu.

''Sukobi, baklje, petarde ne mogu donijeti dobro klubovima. Međutim, kada vidim šta se danas dešava na derbijima u Beogradu, Zagrebu, Splitu, sarajevska djeca i dalje su zlatna'', rekao je Lakača.

U 70-im godina prošlog vijeka počele su, veli, organizirati i specifične opklade vezane za duel timova sa Koševa i Grbavice.

''Imali smo teku u kojoj bismo pred svjedocima potpisali opklade. Radili smo to da bi sve dogovoreno bilo mjerodavno i na sudu. Sve je bilo precizirano. Znalo se ko i šta treba raditi u slučaju poraza svog kluba'', objašnjava Lakača.

U jednom od šampionata Željezničar je Sarajevu bježao pet bodova.

''Rahmetli Ismet Mutevelić, nisam više siguran, tvrdio je da će Željezničar biti prvak ili ići u Kup UEFA, te da želi, ukoliko se to i ostvari, da mi prepili auto, a da ja sjednem između dvije polovice vozila. I to sa kosom ofarbanom u plavo. Za uzvrat ako bi Sarajevo na tabeli bilo prije Želje ponudio mi je svog Mercedesa i 100 litara benzina. Nisam pristao na opkladu. Ne zbog Škode već zbog toga što nisam želio da me farbaju u plavo. Čuj plavo!? Bože sačuvaj", objašnjavao je Lakača za AA.

No, opklada je, ipak, pala. O tome su u to vrijeme brujale sarajevske mahale.

''Kada sam odbio, našli smo drugi modus klađenja i napokon sve stavili na papir. Ako Sarajevo pobijedi Ismet mi je morao dati Mercedesa, ali i dozvoliti da mu radnju ofarbam u bordo boju, te da budem vlasnik lokala u trajanju od tri mjeseca. U suprotnom morao bih mu pokloniti svoju Škodu, te dolaziti u kafanu i lajati kao pas pred svim gostima. Na moju sreću Sarajevo je tada bilo bolje od Želje. I pokojni Jure, moj ''žirant'' u teci iz internog klađenja bio je presretan, kao i sva naša raja koja je navijala za Sarajevo''.

Lakača je kazao da mu je Mutevelić nudio više od 15.000 današnjih maraka kako bi mu radnju poštedjeli farbanja, što je on odbio.

''Rekao sam mu ovo je pitanje časti. Ne želim pare. Na početku našeg zajedničkog derneka prišao sam akvariju u njegovom lokalu, zavukao ruku u vodu, a on me upitao: ''Šta to radiš?''. Kazao sam mu da hvatam plavu ribu, da ću i nju ofarbati u bordo dok gazdujem u naredna tri mjeseca. Da, i to. Umalo da zaboravim ispričati. Vahidu Zajki, navijaču Sarajeva Jozo i ja tada smo ofarbali zube u bordo boju. Uzeli smo flomastere i obavili posao", tvrdio je Lakača.

Međutim, kako su tada Kemal, Jure i ostali simpatizeri Sarajeva slavili znali su i izgubiti opklade, odnosno biti iznenađeni od prijatelja, navijača Željezničara.

''Izgubimo mi od Želje, i jutro nakon derbija dođem na parking. Vidim po tablicama moja Škoda, ali ofarbana u plavo. Nisam mogao vjerovati. Ma, mislim ti se da li je zaista moje auto? Bacim pogled po okolnim balkonima. Gleda li me ko? Kontam, ako uhvatim za vrata hoće li ko reći da mu provaljujem u vozilo? Sakupim hrabrosti, ubacim ključ u bravu i otključam. Da, auto je bilo moje. Vratim se u stan i zovnem odmah Juru. Kažem mu desilo se nešto strašno. On me je pozvao da dođem do njega. Kada tamo, imam šta vidjeti, sva radnja ofarbana plavo. Kontam, ma dobro sam prošao. I to nije bio kraj. Farbao se jedne godine i kamion Muteveliću, pa radnja Dušku limaru, Kemi Cikoti, Vahidu Zajki, mesaru Neškoviću'', opisao je Lakača.

Kaže da je vrijedilo:

''Sve za sarajevski derbi! Buduća pokoljenja sportsku svetinju moraju poštovati i odnositi se prema njoj na fin način. Farbom, zezancijom, ne bakljama i tučama''.

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva odigrali su 100 prvenstvenih duela. Oba tima imaju po 30 pobjeda, a 40 susreta završeno je neriješenim rezultatom. Gol razlika je 120:117 u korist Sarajeva. Večerašnji 101. derbi, koji će biti odigran od 20 sati na stadionu ''Grbavica'', u slučaju trijumfa domaćih, Želju bi inaugurirao u prvaka Bosne i Hercegovine.