Sarajevo i Željo u Evropskoj ligi
0

Najjači aduti bh. timova su Osim i Plišek

Piše: Edin Isanović
Jirži Plišek i Amar Osim
Jirži Plišek i Amar Osim
U okviru 3. pretkola Evropske lige predstavnici naše države odigrat će večeras prve mečeve. Sarajevo gostuje praškoj Sparti, dok će Željezničar na Koševu ugostiti izraelski Maccabi. U bordo i plavom taboru vjeruju da mogu preskočiti ove prepreke, ali su svjesni da to neće biti nimalo lagan zadatak.

Tim sa Koševa jučer je otputovao u glavni grad Češke. Jirži Plišek, prvi šef struke Sarajeva, nije ne sanjao da će se samo nakon nešto više od mjesec dana ponovo morati vratiti u domovinu.

Plišek: Ovo je za nas veliki izazov

Igrat će protiv kluba u kojem je nekada radio.

"Sa velikim nestrpljenjem očekujemo početak utakmice, koja za nas predstavlja ogroman izazov. Želimo napraviti dobar rezultat pred uzvrat na Koševu. Znamo šta nas čeka i spremni smo odgovoriti svim iskušenjima. Svakako da je Sparta favorit, ali imamo dovoljno samopouzdanja da pariramo najtrofejnijem češkom klubu", rekao je strateg bordo tima na pres-konferenciji koja je sinoć održana na Generali Areni.

Nastup kapitena Sedina Torlaka još uvijek je pod upitnikom. Kako smo uspjeli saznati, ipak postoje šanse da se nađe u udarnoj postavi. Treba istaći da će tim sa Koševa imati veliku podršku svojih navijača sa tribina.

Kerić: Pobjeda bez primljenog gola bila bi kapitalna

Andrej Kerić, nogometaš Sparte, za Sarajevo-x.com sa velikim respektom govorio je o FK Sarajevo. Istakao je kako je najjači adut bordo tima Jirži Plišek.

"On nas zna u dušu. To može biti prevaga na strani bh. tima. U nokaut takmičenjima velika je stvar ostvariti pobjedu u prvoj utakmici zbog daljeg samopouzdanja i atmosfere u ekipi. Svjesni smo da nas na Koševu čeka vatrena atmosfera. Bio bih zadovoljan trijumfom bez primljenog pogotka", naglasio je Kerić.

Najveću opasnost po gol Hamzića predstavljat će Kamerunac Leonard Kwuke i odbrana bordo tima treba biti oprezna. Igra češkog tima zasniva se na prekidima.

Torlak je trenirao po posebnom programu (Foto: FK Sarajevo)
Torlak je trenirao po posebnom programu (Foto: FK Sarajevo)
Utakmica počinje u 19.00 sati uz direktan prenos na BHT1.

Osim: Maccabi je mnogo ozbiljniji od Sheriffa

Drugom bh. predstavniku, sarajevskom Željezničaru, na megdan stiže Maccabi iz Tel Aviva.

Prvi šef struke "Plavih", Amar Osim, podvlači da su Izraelci pod većim pritiskom.

"Oni imaju veći teret na leđima. Uspjeli smo pogledati nekoliko njihovih utakmica i shvatili smo da su oni mnogo ozbiljnija ekipa od Sheriffa. Mislim da konstantno moramo parirati i ne smijemo dozvoliti igračima Maccabija da se osjećaju nadmoćno. To bi ih dodatno motivisalo, a nama bi donijelo dosta problema. Ova ekipa bolje igra kao domaćin. Imaju savršen teren, brzo igraju i sigurniji su u sebe. Našu šansu vidim u tome što su oni označeni kao favoriti, imaju kvalitet i mnogo veći budžet, a to donosi pritisak. Dvojbe oko početne postave još uvijek nisu riješene. Nisu u pitanju dileme, nego opcije. Za udarnu postavu konkuriše 13 ili 14 igrača", rekao je Osim novinarima.

Dakako da će Željo i u ovoj utakmici imati sjajnu podršku sa tribina koševskog stadiona.

S druge strane, Motti Ivanir, trener Macacbija, napomenuo je kako je Željezničar izuzetno disciplinovana ekipa koju sa klupe predvodi dominantni Osim.

"Opreznije igramo u gostima. Dobro je što se uzvrat igra u Tel Avivu jer smo za sve suparnike mnogo opasniji na svom terenu. Idealno bi bilo kada bismo pobijedili, ali bih bio zadovoljan neriješenm rezultatom sa postignutim golom", rekao je Ivanir.

Medunjanin: Kao dječak navijao sam za Želju

Na pitanje novinara ko je najopasniji igrač tima sa Grbavice, Ivanir je šaljivo odgovorio: "Najbolji bh. nogometaš nastupa u Maccabiju", aludirajući na Harisa Medunjanina.

Upravo će bh. reprezentativac biti velika prijetnja Kariću.

"Ja sam kao dječak navijao za Želju. Ipak, sada sam u Maccabiju i želim s njima ostvariti pobjedu. Mislim da će za nas biti važno da u prvih 20 ili 25 minuta ne primimo pogodak. Trebamo posebnu pažnju obratiti na Bešliju i Zebu", istakao je Medunjanin.

Ovaj dvoboj počinje u 20.30 sati, a BHT1 prenosit će i taj meč.

Kao što ste mogli primijetiti, u Sparti i Maccabiju najviše se pribojavaju trenera Sarajeva i Želje, zbog toga smatramo da su oni najjači aduti naših predstavnika.