Potpuno luda priča
16

Najbolji strijelac Izraela svih vremena izbačen iz reprezentacije jer želi da spava sam

H. H.
Eran Zahavi je postigao 30 golova za Izrael (Foto: EPA-EFE)
Eran Zahavi je postigao 30 golova za Izrael (Foto: EPA-EFE)
Reprezentacija Izraela već neko vrijeme igra bez Erana Zahavija (35). Najbolji strijelac u historiji selekcije (33 gola) nije pozvan ni u martu za prve kvalifikacione utakmice svoje reprezentacije za Euro, a L'Equipe otkriva nevjerovatnu priču koja se krije iza ove odluke.

Izraelci su na početku kvalifikacija remizirali sa Kosovom (1:1), a zatim su poraženi od Švicarske (3:0), a mnogima nije bilo jasno zašto u ekipi nema Zahavija.

L'Equipe piše da je napadač Maccabija tražio da zadrži jednu sobu samo za sebe na svakom okupljanju, što mu je bila usluga koja mu je pružena posljednjih godina.

Ali, selektor, Alon Hazan, odlučio je da mu uskrati tu privilegiju još krajem prošle godine. Zahavi je prije nekoliko sedmica razgovarao o eventualnom povratku i tražio je da mu se omogući da ostane nasamo na dan utakmice, ali i to je selektor odbio, nakon čega je teško vjerovati da će se Zahavi vratiti u reprezentaciju.

Prije nastavka kvalifikacija za Euro u junu, selektor Hazan, sada pod velikim pritiskom, nije definitivno zatvorio Zahavijev dosije, ali više od pitanja sobe, ova afera više liči na rat ega.

Zahavi je za Izrael odigrao 70 utakmica i postigao 33 gola.