Biznismen traži svoja prava
0

Nadimak "Bafana, Bafana" odlazi u historiju?

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nekoliko godina je južnoafrička nogometna reprezentacija bila poznata pod nadimkom "Bafana, Bafana", po kojem ih je raspoznavao cijeli svijet.

I ove godine, kada je zemlja na jugu Afrike bila domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva, riječ "Bafana" (u slobodnom prijevodu: dečki) je bila najspominjanija, no pitanje je hoće li se i dalje isti izraz rabiti za oslovljavanje te ekipe.

Naime, od 1994. godine prava na taj izraz ima izvjesni biznismen iz Južnoafričke Republike koji je sada najavio da želi zaštiti sva moguća prava koja u svijetu marketinga i donosi to ime. Primjerice, marketinški je dokazano da je ime Bafana tokom Mundijala donijelo profit od oko 10 miliona američkih dolara.

Iz Južnoafričkog nogometnog saveza su ogorčeni na takvu odluku dotičnog biznismena, te je predsjednik Kirsten Nematanadani ustvrdio:

"Razočarani smo i ljuti. Osjećamo se bezglavo bez tog imena i treba vidjeti što se može učiniti."

Južnoafrički je nogometni savez s Nematanadanjem vodio sudsku bitku od 1997. godine i sada je konačno poražen. Nije nemoguće da oštećenik, odnosno pobjednik spora, spram saveza podnese tužbu i zatraži odštetu zbog bespravnog korištenja imena.