Figova izdaja
7

Na današnji dan prije 20 godina realizovan je najkontroverzniji nogometni transfer

F. Z.
Stadion Camp Nou je 23. novembra 2002. godine svjedočio jednoj od najvećih mržnji usmjerenih od publike prema jednom nogometašu. Luis Figo je bio u centru pažnje, a razlog je kao i uvijek u nogometu - izdaja.

Na stadionu Barcelone bilo je 100.000 navijača i svi su tokom 90 minuta utakmice bili ujedinjeni u mržnji prema jednom čovjeku. Figo je prilazio korner zastavici u svojoj drugoj utakmici na stadionu Camp Nou nakon prelaska u Real Madrid, a broj izmjerenih decibela je rastao.

Portugalac je u bijelom dresu krenuo da izvede korner, a prema Figu su letjeli upaljači i kovanice, ali i flaše piva, flaša viskija, golf loptice, a u jednom trenutku na terenu se mogla vidjeti i svinjska glava. Igrač kojeg su nekada na Camp Nou stadionu ukivali u zvijezde sada je najomraženija ličnost u prijestolnici Kataolinije.

"Nikada u životu nisam čuo da je Camp Nou u tolikoj mjeri protiv jedne osobe", rekao je Francesc Arnau, bivši nogometaš koji je u to vrijeme bio dio ekipe s Camp Nou stadiona i dodao:

"Navijači, ja mislim, tu utakmicu nisu doživljavali Real Madrid kao protivnika, nego isključivo Luisa Figa. Bilo je nevjerovatno, najbolja atmosfera u utakmicama s Real Madridom."

Kada je počelo drugo poluvrijeme Figo je morao izvoditi kornere na strani terena gdje se nalazi "Boixos Nois", odnosno Barcelonini ultrasi. U jednom trenutku sudija je morao prekinuti utakmicu na 16 minuta. Uzlaud su bile molbe Carlesa Puyola. Svaki put kada je Figo izvodio korner čuvala ga je policija.

Figo je 1998. godine vodio Barcelonu do titule prvaka Španije i Kupa kralja, a tokom proslave titule rekao je: "Bijeli plačite, čestitajte prvacima!"

A onda, u ljeto 2000. godine Florentino Perez je pobijedio na predsjedničkim izborima u Realu i ispunio je obećanje u koje mnogi nisu vjerovali, a koje je dao tokom predsjedničke kampanje. Niko nije vjerovao kako Lorenzo Sanz s dvije titule prvaka Evrope u posljednje tri sezone može izgubiti izbore. A onda se pojavio Perez.

Navodno je Perez pitao članove kluba kojeg bi igrača voljeli vidjeti u Realu, a najviše je bilo za Figa. Čak im je rekao i da će platiti godišnju članarinu za svih 80.000 članova kluba koji imaju pravo glasa ukoliko ne dovede Figa.

Navodno je Perez čak i potpisao predugovor s Figom. U slučaju da pobijedi na izborima, a Figo odbije prelazak, Portugalac bi morao platiti 34 miliona dolara kazne. U slučaju da je Perez izgubio izbore, Figo bi zadržao dva miliona dolara koje je dobio nakon što je potpisao predugovor s Perezom.

Figo je za katalonski Sport rekao kako "nije lud da pređe u Real Madrid", a onda je 16. jula 2000. godine objavljeno da je Perez novi predsjednik Real Madrida. Samo osam dana kasnije potvrđena je realizacija najšokantnijeg transfera u historiji nogometa - Luis Figo je postao novi nogometaš Real Madrida na današnji dan prije 20 godina.

Dolazak Figa označio je početak "Galacticos" ere u Real Madridu. Portugalac je s Realom postao prvak Evrope, osvajač Zlatne lopte, a Barcelona ga je gotovo izbrisala iz historije. Čak su Katalonci 2015. godine uoči utakmice između Barcelone i Juventusa tražili da Figo ne bude dio ekipe u susretu legendi ova dva kluba.