Sezona karijere
274

Muris Mešanović, najbolji strani igrač češke lige: Slavija cilja plasman u Ligu prvaka

Piše: O. T.
Muris Mešanović (Foto: Slavia Prag)
Muris Mešanović (Foto: Slavia Prag)
Slavija Prag je imala izuzetno velike turbulencije tokom proteklih devet godina. Klub je u tom periodu prošao put od dvije vezane titule prvaka Češke do velike finansijke krize i borbe za opstanak. Slavu Slaviji vratili su novi vlasnici, a jedan od ključnih igrača u povratku tima iz Praga na vrh češkog fudbala je bosanskohercegovački internacionalac Muris Mešanović.

Mešanović je u razgovoru za naš portal govorio o svojim planovima, kao i o planovima Slavije u koju je stigao u januaru 2016. godine, svega nekoliko mjeseci nakon što su klub preuzeli kineski vlasnici, tačnije kompanija CEHC China Energy koja je u trenutku preuzimanja Slavije zauzimala šesto mjesto na listi najvećih privatnih kompanija u Kini. A velika je Kina...

Slavija je, zapravo, samo dio CEFC-ovih ulaganja u Republiku Češku, ali to je neka druga tema. Važno je da je jedno od prvih ulaganja Slavije po dolasku novih vlasnika bilo dovođenje Murisa Mešanovića. Bh. napadač je u 16 ligaških nastupa za FC Vysocina Jihlava u prvom dijelu sezone 2015/16. dobio poziv Slavije koja je počela graditi šampionski tim.

Treći strijelac lige, najbolji strani igrač

Godinu i po kasnije Slavija je prvak Češke, a Mešanović treći najbolji strijelac lige i najbolji strani igrač lige.

"Od trenutka kada sam stigao u Slaviju vrlo sam zadovoljan. Došli su novi vlasnici, izgradili jak tim, počeli smo igrati za titulu, a to se odrazilo i na moje igre. Vlasnici su u ovih godinu i po dana promijenili skoro cijelu ekipu, doveli su nekoliko stranaca i kupili ponajbolje igrače iz češke lige, ostala su samo dva-tri igrača. Kupili su i novi stadion (Eden Arena op.a.) na kojem se 2013. godine igrao evropski Super kup. Klub sada ima velike ambicije, igramo treće pretkolo Lige prvaka i želimo zaigrati u grupnoj fazi Lige prvaka ili Evropske lige", kazao je Mešanović na početku razgovora za Klix.ba

Foto: Pavel Mazáč/Sport
Foto: Pavel Mazáč/Sport

Slavija je odličnim igrama skrenula pažnju na sebe i već je dogovorila dva izlazna transfera. Ofanzivni vezni igrač Antonin Barak ovog ljeta odlazi u Udinese za tri miliona eura, dok će štoper Michael Luftner preći u Copenhagen za milion i po eura. Velike zasluge za takav uspjeh ima trener Jaroslav Silhavy, jer od njegovog dolaska u augustu 2016. godine Slavija ne zna za poraz u ligi. Takav niz donio je titulu.

"Treneru nije bilo jednostavno. Došao je nakon ispadanja od Anderlechta u kvalifikacijama za Evropsku ligu i nakon poraza od Plzena u 4. kolu češkog prvenstva. Od njegovog dolaska nemamo poraza, niz traje 26 utakmica u ligi. Svi su zadovoljni s njim", govori naš sagovornik.

Ni ulasci s klupe nisu bili problem

Mešanović je ove sezone u 26 ligaških nastupa postigao 12 golova, a računajući sva takmičenja u 33 nastupa postigao je 15 golova. Učinak bi vjerovatno bio još bolji da je redovan član prve postave, ali je u ligi sakupio samo 11 nastupa od prve minute. To ga nije spriječilo da zauzme poziciju trećeg najboljeg strijelca lige i da dobije titulu za najboljeg stranog igrača lige. Mjesto prvo napadača Slavije zauzima Milan Škoda, kapiten tima, reprezentativac Češke i najbolji strijelac lige s 15 golova.

"Razlog zbog kojeg ne igram često u prvoj postavi je taj što igramo s jednim napadačem u formaciji 4-1-4-1, a konkurencija mi je reprezentativac Češke i kapiten ekipe Milan Škoda. Međutim, one utakmice koje smo odigrali skupa, pobijedili smo, ali trener više forsira sistem s jednim napadačem. Ja sam se uvijek trudio, i onda kada sam ulazio s klupe, te sam postigao nekoliko golova. Na treneru je da odluči ko će igrati od početka, a moje je da radim", pojašnjava Mešanović.

Češka liga je 11. najbolja u Evropi

Koliko je velik njegov uspjeh, kao i uspjeh Slavije, najbolje pojašnjava podatak da je češka liga na 11. mjestu najboljih liga Evrope. Iza su ostale Švicarska, Holandija, Grčka, Austrija, Hrvatska...

"Češka liga je fizički i taktički mnogo jaka. Ne može se desiti da protiv ekipa iz donjeg dijela tabele uđete lagano u utakmicu, jer sve ekipe su mnogo dobro taktički i fizički pripremljene. To možete vidjeti i u evropskim utakmicama. Sparta je u Evropskoj ligi u grupi sa Interom i Southamptonom bila prva. To su stvari koje krase Čehe. Sa taktikom i snagom nadomjeste individualne nedostatke. Pošto je sada 11. najbolja liga u Evropi dobila je mjesto u grupnoj fazi Evropske lige, jer je Manchester United osvajanjem Evropske lige izborio plasman u Ligu prvaka, a to je otvorilo mjesto jednom timu i ono je dodijeljeno osvajaču Kupa Češke", kazao je Mešanović.

Foto: Slavia Prag
Foto: Slavia Prag

Slavija je, dakle, nakon osam godina ponovo osvojila češku ligu. No, šta je razlog? Pad Sparte iz Praga i Viktorije Plzen ili jednostavno snaga Slavije...

"Ne mislim da su Sparta i Plzen oslabili, jednostavno smo igrali super. Ali oni se već pojačavaju. Sparta je dovela Andreu Stramaccionija kao trenera, Plzen vratio Pavela Vrbu koji je bio selektor Češke. Sljedeća sezona će biti još zanimljivija", obrazložio je bh. napadač.

Prezadovoljan u Slaviji

Andrea Stramaccioni je u trenerskoj karijeri vodio Inter, Udinese i Panathinaikos. A i dalje je mlad trener, jer ima svega 41 godinu. Vrba je preporodio Viktoriju Plzen, odveo Češku na Euro prošle godine. Da, bit će zanimljivo u ligi naredne sezone. Ali, za 26-godišnjeg Mešanovića nije uvijek bilo lako. Do ovog uspjeha morao je biti mnogo strpljiv. Počeo je u Radniku iz Hadžića i vrlo mlad otišao u Češku.

"U Češku sam otišao sa 16 godina. Početak i odlazak bili su veoma teški, jer nikada ranije se nisam odvajao od porodice i prijatelja. U juniorima i kadetima bilo je super, ali prelazak u prvi tim Jaboloneca bio je težak, jer je tim bio kvalitetan i nisam dobijao šanse. Potom su me slali na posudbe u drugu ligu, gdje sam se pokazao, i onda me kupila Jihlava. Tamo sam u prošloj sezoni prvi dio odradio odlično, nakon čega me Slavija kupila", govori Mešanović.

U Jablonecu je živio s Anesom Haurdićem, u Jihlavi s Harisom Harbom. Sada je s Jasminom Šćukom. Prijateljstva s ovim momcima olakšala su mu boravak u Češkoj. I tamo mu je sada odlično.

"U ovom trenutku mogu kazati da sam zadovoljan u Slaviji i ako ostanem neće mi biti problem. A ako dođe neka konkretna ponuda, razmislit ću o njoj", kazao je.

Jsme mistři! Oslavy na Strahově jsou v plném proudu! #spolujsmesilnejsi #spolujsmemistri

Objavu dijeli SK Slavia Praha official (@slaviapraha)

Prošle godine bio je na širem spisku selektora Bosne i Hercegovine Mehmeda Baždarevića pred prijateljske utakmice protiv Luksemburga i Švicarske. Pošto nije imao veliku minutažu u Slaviji u tom periodu, nije pozvan na okupljanje. Nada se da će jednog dana zaigrati za Zmajeve.

"Razgovarao sam sa selektorom prošle godine pred prijateljske utakmice sa Švicarskom i Luksemburgom. Tada sam bio na širem spisku, ali sam manje igrao u Slaviji i rekao mi je tada da neću biti na užem spisku te da će me pratiti. Moje je da radim", kazao je za kraj razgovora za Klix.ba Muris Mešanović.