Kvalifikacije za EP
704

Mladi nogometaši BiH na Koševu srušili Belgiju i odveli Hrvatsku na Euro

N. K.
Slavlje mladih bh. nogometaša (Foto: NS BiH)
Slavlje mladih bh. nogometaša (Foto: NS BiH)
Mlada reprezentacija BiH pobijedila je na stadionu "Asim Ferhatović Hase" u okviru posljednjeg osmog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo favorizovanu selekciju Belgije sa 3:2 te je tako takmičenje okončala na trećoj poziciji iza Njemačke i svog današnjeg protivnika.

Nije dobro počelo po izbranike Slobodana Starčevića budući da su nakon katastrofalne reakcije odbrane primili pogodak već u sedmoj minuti utakmice. Strijelac je bio De Smet.

Međutim, u rasponu od samo dvije minute (29. i 31.) mlada reprezentacija BiH preokreće rezultat. Prvo je majstorski pogodio Savić na asistenciju Lukića, a onda je Belgijance šokirao Resić eurogolom nakon dodavanja Kovača. Ujedno je 2:1 bio rezultat prvog poluvremena.

U nastavku meča bh. nogometaši su solidno igrali te nisu dopuštali da Belgijanci imaju totalnu kontrolu lopte. Međutim, Belgija je imala zaista brojne pokušaje da postignu golove, ali je briljirala odbrana na čelu sa sjajnim golmanom Dujmovićem.

Kao što se to često dešava u nogometu, u 70. minuti je uslijedila kazna kada je Kovač nakon lijepe akcije našeg tima povećao prednost na 3:1. Belgijanci su do kraja meča stigli tek ublažiti poraz golom Opende iz penala.

Belgija je ostala na drugom mjestu grupe 9 sa 13 osvojenih bodova, ali je današnjim porazom pala na tabeli najboljih drugoplasiranih ekipa. Šansu je iskoristila Hrvatska koja je prestigla Belgiju i plasirala se na Euro jer je jedna od najboljih drugoplasiranih selekcija iz svih devet grupa.

S druge strane, BiH je igrala rasterećano jer smo već ranije izgubili sve šanse za plasman na Euro. Međutim, današnjom pobjedom prestigli smo Vels i kvalifikacije smo okončali na trećem mjestu.

Rezultat i strijelci:

BiH – Belgija 3:2 (Savić 29', Resić 31', Kovač 70' – De Smet 7', Openda 89' pen)

Tabela: