Nogomet
11

Mladen Zeljković: Plasman Radnika u Evropu je ravan plasmanu većih bh. klubova u grupnu fazu

Piše: D. B.
Mladen Zeljković
Mladen Zeljković
Nogometai Radnika su sinoć u Bijeljini u drugoj finalnoj utakmici Kupa BiH pobijedili ekipu Slobode rezultatom 3:0 te su osvojili ovo takmičenje i plasirali se u kvalifikacije Evropske lige. Defanzivac bijeljinskog tima Mladen Zeljković je u razgovoru za portal Klix.ba govorio o historijskom uspjehu Radnika.

Radnik je sezonu u Premijer ligi završio s tri vezana poraza, jer se ekipa fokusirala samo na Kup BiH. Na putu do finala i trofeja nije bilo lako, a konačni trijumf je itekako zaslužen.

"Trener je u posljednjim utakmicama Premijer lige s razlogom odmarao mnoge igrače, jer smo se fokusirali na osvajanje Kupa BiH i izlazak u Evropu kroz ovo takmičenje. Takav plan smo napravili jer zbog kiksa u ligi protiv Drine, igubili smo bodove gdje niko nije očekivao. Ta tri boda su nas došta koštala jer su u vrhu bile ozbiljne ekipe poput Zrinjskog, Slobode, Sarajeva, Širokog Brijega i Željezničara. Kup je bio jedina šansa, sve smo karte bacili na to, nadigrali Široki, u Tuzli napravili dobar rezultat 1:1, a onda 'hladne' glave dočekali revanš. Znali smo šta revanš znači jer Radnik tek raste kao klub. Na kraju smo uspjeli osvojiti trofej i plasirati se u Evropu", izjavio je Zeljković.

Posljednji rezultati Radnika su izazvali različite spekulacije, no, bijeljinski tim je imao plan, koji je i ispunjen. Uspjeh Radnika je veći nego što mnogi smatraju.

"Mnogi su nas simpatisali, ali je bilo i onih koji su smatrali da nećemo izdržati do kraja. Pisalo se i o neregularnostima, ali mi smo zaista ciljano odmarali igrače. Taj plan je na kraju uspio, ali da nije, vjerovatno bi bilo svega. Ipak, mi smo presretni, vjerovatno neki od nas nisu ni svjesni šta smo uradili. Smatram da je plasman s Radnikom u Evropu jednak plasmanu naših najboljih klubova u grupnu fazu Lige prvaka ili Evropske lige", rekao je iskusni defanzivac.

Sarajevo i Željezničar su razočarali jer na kraju sezone nisu izborili Evropu.

"Sarajevo i Željezničar su razočarali, jer smo navikli da su sigurni učesnici evropskih takmičenja. Kada sam se vratio u Premijer ligu na polusezoni, vjerovao sam da će sarajevski klubovi izboriti plasman u Evropu. Razočaran sam posebno zbog Željezničara, jer sam navijač ovog kluba. Ipak, to je nogomet", kazao je Zeljković.

Koliko ekipa aktuelnog osvajača Kupa BiH može u Evropi, zavisit će od nekoliko faktora.

"Zavisi od žrijeba, možda ćemo dobiti podjednakog ili za nijansu boljeg protivnika od nas. Možemo se nadati nečemu u 1. pretkolu, u 2. i 3. već teže, ali sve je moguće", smatra srbijanski nogometaš.

Kako sada stvari stoje, on će vjerovatno i sljedeće sezone nositi dres Radnika.

"Zasad ostajem, nema indicija da ću otići. Ako stigne neka dobra finansijska ponuda, zašto da ne, naravno, u dogovoru s klubom", završio je Zeljković.