Vlasnici 98 posto kluba
118

Mirvić i Tan u FK Sarajevo uložili 9,7 miliona KM: Započeli smo nove pregovore, čekamo ishod

K. H.
Ismir Mirvić i Vincent Tan
Ismir Mirvić i Vincent Tan
FK Sarajevo oglasio se saopćenjem za javnost u kojem su otkrili da je u klub od dolaska Ismira Mirvića i Vincenta Tana uloženo 9,7 miliona KM.

Njihovo saopćenje prenosimo od početka do kraja, a oni su istakli da su investitorima predstavili novi dvogodišnji plan u kojem žele napraviti dodatne iskorake.

"FK Sarajevo obavještava javnost da su ispunjene sve obaveze i uslovi koje su investitori, gospodin Ismir Mirvić i gospodin Vincent Tan, preuzeli po ugovoru potpisanom 20.09.2021. kada su i zvanično postali vlasnici 98,26% glasačkih prava.

U periodu od ulaska u klub do sada ukupno je uloženo 9,7 miliona KM čime su pokriveni naslijeđeni dugovi, stabilizovano poslovanje i unaprijeđena infrastruktura s posebnim akcentom na poboljšanje uslova u Akademiji FK Sarajevo.

Predstavnici kluba su započeli pregovore sa investitorima o nastavku ulaganja kroz drugu fazu. Gospodinu Mirviću i gospodinu Tanu predstavljen je plan strateškog razvoja kluba u periodu od dvije godine sa ciljem da klub ostvari uspješne rezultate sa prvim timom kao i da se dodatno razvije Akademija FK Sarajevo, što uključuje značajna ulaganja u infrastrukturu kao i najbolji sistem i kadar koji može podržati proces razvoja mladih igrača.

O ishodu pregovora i daljim koracima u ovom procesu FK Sarajevo će blagovremeno obavijestiti navijače i ostatak javnosti", navodi se iz kluba.

Vincent Tan i Ismir Mirvić,sastali su se u Kuala Lumpuru 28. septembra, a tada je tema upravo bila nastavak ulaganja u bh. sport sa posebnim akcentom na sportsku infrastrukturu koja je prijeko potrebna za razvoj vrhunskog sporta.

Podsjetimo, malezijski milijarder Tan je postao većinski vlasnik Sarajeva krajem 2013. godine, a upravljenje klubom je prepustio Vijetnamcu Nguyenu Hoaiju Namu početkom marta 2019. godine.

Vijetnamski biznismen je tada kupio 60 posto upravljačkih prava od Vincenta Tana koji je zadržao 30 posto, dok su preostalih 10 posto držali bh. investitori.

Nam je digao ruke od Sarajeva nakon samo dvije godine, a Tan je ponovo postao vlasnik 60 posto upravljačkih prava početkom jula prošle godine, a krajem septembra došlo je do nove raspodjele moći u Bordo timu kada je u klub zvanično ušao Mirvić koji ujedno i obavlja ulogu predsjednika kluba.

Sada su Tan i Mirvić suvlasnici sa po 49,13 posto upravljačkih prava FK Sarajevo, dok preostalih 1,74 posto imaju ostali ulagači.