Nogomet
261

Mirsad i Mirza iz daleke Amerike vjerno bodre Želju i Sarajevo

Piše: A. P.
Braća Mirsad i Mirza Karić su prije skoro 15 godina sa roditeljima napustili BiH i počeli novi život u Sjedinjenim Američkim Državama. Iako su bili djeca koja su odrastala i školovala se daleko od svoje domovine, njihova veza sa gradom u kojem su rođeni nikada nije oslabila, kao ni ljubav prema fudbalskim klubovima Željezničar i Sarajevo.
Mirsad i Mirza Karić u svom domu u Atlanti
Mirsad i Mirza Karić u svom domu u Atlanti

Derbiji u kući Karića u Atlanti imaju posebnu draž jer 26-godišnji Mirsad navija za Plave s Grbavice, a 19-godišnji Mirza bodri Bordo ekipu.

Na pitanje kako gledaju utakmice naše lige u Americi odgovaraju da koriste net TV preko koje prate bh. kanale ili nalaze linkove preko interneta.

"Nekad ne bude prenosa ni na jednom ni na drugom, pa pratimo tekstualni prenos iz minute u minutu", ističu.

Navijačkih rekviziti im ne nedostaje. Njima se opremaju svaki put kad dolaze u BiH, kao i preko prijatelja i rodbine, a dodaju da u Atlanti imaju bosansku prodavnicu gdje mogu kupiti neke od njih.

Kad gledaju derbije zajedno često bude međusobnog zadirkivanja, a ne kriju da se ponekad pomalo i posvađaju, što se njihovim roditeljima nimalo ne sviđa.

"I otac navija za Sarajevo, tako da se zajedno šalimo sa Mirsom kad pobijedimo", kaže Mirza kojeg smo pitali i ko mu je najdraži igrač.

"Nije Messi, nije Džeko, to je naš Leon Benko", odgovorio je mlađi brat.

Braća nestrpljivo čekaju derbi
Braća nestrpljivo čekaju derbi

Stariji Mirsad nije želio izdvojiti nijednog pojedinca.

"Onaj koji se bori na terenu i uvijek daje 110 posto od sebe za tim mi je najdraži", kazao je.

Obojica ističu da nemaju dilema kad je riječ o pobjedniku nedjeljnog derbija na Grbavici.

"Rezultat će biti onako realno 3:0 za Sarajevo, a strijelci će biti Benko dvaput i jednom Duljević, akobogda", uvjeren je Mirza, dok Mirsad smatra da će biti 2:1 za Želju.

"Golove bi mogli dati Đelmić i Kokot. Samo da odigraju kao protiv Ferencvaroša i Pitari su gotovi", poručio je.

Mirsad objašnjava da su Amerikanci od dolaska Jürgena Klinsmanna na klupu selektora SAD-a počeli više pažnje posvećivati fudbalu, ali da je to izraženije na sjeveru i među imigrantima.

Braća Karić dodaju da uz veliku naklonost prema Sarajevu i Želji posebnu ljubav gaje i prema selekciji Bosne i Hercegovine, čije utakmice ne propuštaju.

"Svaka utakmica Zmajeva nam je nešto posebno. Kad igraju uzimamo slobodan dan na poslu da ih možemo pratiti", otkriva Mirsad.