Previranja unutar kluba
14

Milijarder šokantno napušta Chelsea nakon upumpavanja ogromnog novca, 2027. će biti smijenjen

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pomalo nevjerovatne vijesti objavio je danas britanski Daily Mail, koji kaže da će američki biznismen Todd Boehly 2027. godine napustiti poziciju predsjednika londonskog Chelseaja.
Boehly je na toj poziciji Chelseaja naslijedio Romana Abramoviča, kojem je nakon invazije Rusije na Ukrajinu naređeno da mora prodati svoja upravljačka prava.

Zasjeo je Boehly na poziciju predsjednika u maju 2022. godine, a od tada je u klup "upumpao" nevjerovatnu količinu novca.

Potrošio je Boehly milijarde samo na dovođenje pojačanja, koja uglavnom nisu opravdala taj epitet, a 2027. će Amerikanac biti smijenjen s pozicije predsjednika.

Tako su odlučili većinski vlasnici iz dioničarske kompanije Clearlake Capital, koja ima 61,5 posto udjela u vlasništvu Chelseaja. Ostatak od 38,5 posto pripada Boehlyju i njegovim saradnicima Hansjorgu Wyssu te Marku Waiteru.

Daily Mail piše da Boehlyjeva grupa drži ono što se naziva "običnim dionicama", dok većinski vlasnici Clearlake imaju "povlaštene dionice" koje dolaze s većom zaštitom od bilo kakvih financijskih nedostataka.

Na čelu Clearlakea nalaze se Behdad Eghbali i Jose Feliciano pa se pretpostavlja da će na čelu Chelseaja Boehlyja zamijeniti neko od njih dvojice.

Većinski vlasnici Chelseaja imaju pravo da promijene predsjednika pet godina poslije njegovog imenovanja, a to će učiniti odmah 2027. godine.

Boehly će imati šansu da se na čelo kluba vrati 2032. godine, ali u to je nakon svega teško povjerovati jer je upitno da li će imati takav motiv.

Chelsea je ranije više puta demantirao glasine o problemima između Boehlyja i Clearlakea, smatralo se i da Boehly ima veći utjecaj unutar kluba, ali za svaku važnu odluku bio je potreban i potpis pomenutog Eghbalija.

Eghbali je tako ostao u pozadini, ali je utjecajan u svakodnevnim procesima te se pretpostavlja da je sada na vodstvu kluba preveliki pritisak da se povrati uloženi novac u klub, koji je zaista ogroman.

Chelsea je trenutno 11. u Premiershipu i naišao je na žestoke kritike navijača kada je izgubio finale Carabao Cupa od podmlađenog tima Liverpoola. Također, klub je ostvario gubitak od 90,1 miliona funti u posljednjoj godini i prije oporezivanja.

Ranije je, samo tokom ljetnog prelaznog roka 2022. i zimskog u januaru 2023. godine, klub potrošio preko 700 miliona funti na dovođenje novih nogometaša.

Za preuzimanje Chelseaja je Boehly 2022. godine platio nevjerovatnih 4,25 milijardi funti.